donderdag, 22. mei 2008 - 12:30

Explosief gevonden tijdens werkzaamheden

Duiven

Afgelopen week is op het terrein van het project Kloosterkamp een klein explosief gevonden. Het gaat om een 60 ponds raketkop die op dit moment is veiliggesteld door het explosieven onderzoeksbedrijf Saricon bv. Vrijdag 23 mei wordt het explosief door de Explosieven Opruimings Commando (EOC) onklaar gemaakt.

Afgelopen week zijn de eerste werkzaamheden gestart voor het bouwrijp maken van het project Kloosterkamp. Omwonenden zijn daar al eerder over geïnformeerd met een brief van woningbouwcorporatie Vivare. Vivare ontwikkelt in dit woningbouwproject in totaal 150 woningen, die naar verwachting eind 2009 worden opgeleverd.

Uit archieven bleek dat er mogelijk explosieven en munitie uit de 2e Wereldoorlog in de grond aanwezig kunnen zijn. Woningbouwcorporatie Vivare heeft daarom het gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijf Saricon bv ingeschakeld om nader onderzoek te doen naar munitie en explosieven.

Tijdens het onderzoek is afgelopen week een explosief gevonden op een diepte van 75 cm. Het gaat om een 60 ponds raketkop van een 3 inch raket.

De raketkop is voorzien van 5,6 kilo springstof en werd tijdens de 2e Wereldoorlog afgeschoten vanuit een vliegtuig.

Vrijdag 23 mei is de Explosieven Opruimings Commando (EOC) op de Heilweg aanwezig. Daarna wordt het explosief door deskundigen van de EOC ingegraven, bedekt met zand en onschadelijk gemaakt. Dit gebeurt door het onder de grond tot ontploffing te brengen. Bij de ontploffing wordt verwacht dat er een kleine dreun te horen is en dat er zand opspat.
Provincie:
Tag(s):