dinsdag, 22. juli 2008 - 18:53

Extra geld voor mantelzorgers

Apeldoorn

Apeldoorners die langdurig een zieke of gehandicapte naaste verzorgen, krijgen de komende jaren extra hulp van de gemeente Apeldoorn. Het gemeentebestuur heeft besloten om ruim 330.000 euro ontvangen rijksgeld dit jaar en komende jaar in te zetten voor de mantelzorg.

Een mantelzorger is iemand die vrijwillig en kosteloos een partner, familielid of vriend intensief en langdurig verzorgt. Dat gaat dus verder dan de gebruikelijke zorg voor een huisgenoot. Mantelzorgers zijn meestal onzichtbaar actief in de samenleving. Het college wil de mantelzorgers een steun in de rug geven en mensen bereiken die nu als mantelzorger werkzaam zijn, zonder dat ze dat zelf voldoende beseffen.

De gemeente Apeldoorn heeft van het ministerie van VWS eenmalig ruim 330.000 euro ontvangen uit de regeling waardering mantelzorgers. Wethouder Paul Blokhuis is blij met dit mooie gebaar.

“Met dit geld kunnen we de vele mensen die zorg verlenen aan een naaste een extra financiële hulp bieden. Bovendien willen we veel nieuwe mensen bereiken voor de mantelzorg. Dit doen we onder andere met de speciale kortingskaart, de mantelzorgkaart, en een eenmalige cadeaubon voor mensen die zich melden als nieuwe mantelzorger.

Ook ondersteunen de gemeente de mantelzorgers, door bijvoorbeeld een weekendje weg mogelijk te maken voor mensen die door omstandigheden al langer geen vakantie hebben gehad. Daarbij wordt de dagelijkse zorg dan enkele dagen uit handen genomen.�

Steunpunt Mantelzorg van Stichting De Kap speelt een centrale rol in de ondersteuning van mantelzorgers. Iedereen die tenminste 3 maanden 8 uur per week voor een ander zorgt, kan een beroep doen op dit steunpunt en kan bovendien een speciale kortingskaart, de mantelzorgkaart aanvragen.

De website www.apeldoorn.nl/mantelzorg informeert een ieder over dit onderwerp. Bovendien kunnen bezoekers direct een aanvraagformulier voor de mantelzorgkaart downloaden, invullen en opsturen.
Provincie:
Tag(s):