vrijdag, 5. september 2008 - 23:10

Extra politietoezicht rond scholen in Noordoost

Apeldoorn

Het politieteam van het stadsdeel Noordoost, zal vanaf komende maandag 8 september extra toezicht en controles houden bij de basisscholen.Het gaat daarbij vooral om het halen en brengen van de kinderen door ouders of verzorgers.

De politie let bij de controles vooral op het gebruik van de gordel, kinderzitjes, het parkeren op de stoep en op oversteekplaatsen bij de school en de snelheid, die doorgaans in de 30-km zones, niet boven de 30 km mag uitkomen.

Nu de 17 basisscholen in het stadsdeel weer van start zijn gegaan krijgt de veiligheid van de kinderen rond de scholen en op de routes naar de scholen extra aandacht van de politie. Het politietoezicht is ook al zo veel mogelijk via de scholen aan de ouders bekend gemaakt. De controles worden steekproefsgewijs verdeeld over de 15 basisscholen.
Het politieteam Noordoost kiest elke maand een verkeersthema waar extra aandacht naar uit gaat. Deze maand september zijn dat de gordels en de kinderzitjes.

"Of ze nu lopend gaan, op de fiets of worden gebracht met de auto. De veiligheid van kinderen in het verkeer is helaas niet vanzelfsprekend, ze zijn uiterst kwetsbaar. De gordel of een kinderzitje voorkomt geen ongeval, maar zorgt er wel voor dat de kans op ernstig letsel bij ongevallen aanzienlijk minder is.", aldus Ali Sezer één van de wijkagenten in stadsdeel Noordoost.

Onderzoek heeft uitgewezen, dat een gordel dragende automobilist of passagier die voorin de auto zit, 40 procent minder kans heeft om dodelijk gewond te raken bij een botsing.

"Ook bij de korte ritjes, zoals bij het halen en brengen van de schoolkinderen, is het gebruik van de gordel of kinderzitje belangrijk. Een kind dat 'los' op de achterbank zit, kan tijdens een noodstop bij 20 kilometer per uur al tegen de voorruit worden geslingerd met alle gevolgen van dien", zo legt de wijkagent uit.

Informatie over het juiste gebruik van gordels en goedgekeurde kinderzitjes kunt u vinden op de site van www.kinderzitje.nl
Provincie:
Tag(s):