vrijdag, 10. oktober 2008 - 16:48

F-16´s opgestegen om Boeing 767 naar VS te onderscheppen

Leeuwarden

Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vrijdagmiddag 10 oktober om 14.33 uur opgestegen van vliegbasis Leeuwarden om een civiel vliegtuig, waarmee geen radiocontact was, te onderscheppen. Het civiele vliegtuig vloog nog boven Duitsland en was onderweg van Turkije naar de Verenigde Staten. Dit heeft Defensie vrijdagmiddag laten weten.

Het ging om een Boeing 767. Vlak nadat de twee F-16´s waren vertrokken is de communicatie hersteld met de verkeersleiding en is de missie vroegtijdig afgebroken.

Eerste keer in 2008
De F-16´s hebben de missie als trainingsvlucht vervolgd en zijn later teruggekeerd naar vliegbasis Leeuwarden. Het was de eerste keer dit jaar dat de Quick Reaction Alert (QRA) moest worden ingezet.

De Koninklijke Luchtmacht voert de QRA-taak uit met F-16´s in nauwe samenwerking met het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een onbekend vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen en het toestel te onderscheppen.

QRA
De QRA taak wordt door beide F-16 vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht, Volkel en Leeuwarden, vervuld. Twee F-16´s staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week paraat om een ongeïdentificeerd toestel in het Nederlands luchtruim te kunnen onderscheppen.
Provincie:
Tag(s):