zaterdag, 1. maart 2008 - 23:17

Falend spitsenduo kost AZ de zege

(Elfvoetbal) Roda JC en AZ hebben vanavond met 1-1 gelijkgespeeld in een wedstrijd die het aanzien nauwelijks waard was. Nadat Willem Janssen de Limburgers in de vierde minuut op 1-0 had gezet liet het passieve Roda het initiatief volledig over aan AZ. De Alkmaarders genoten het meeste balbezit, maar speelden in een laag tempo, waren onnauwkeurig in de passing en lieten louter voorspelbare aanvalspatronen zien. Meest pijnlijk voor het oog was echter de dramatische manier waarop AZ omsprong met de kansen die het kreeg.


Het verhaal van de wedstrijd was 80 minuten lang het verhaal van Moussa Dembélé en Graziano Pellé. De twee spelers van AZ staan bij de Alkmaarse ploeg in de spits en worden dus geacht voor doelpunten te zorgen. Beide aanvallers hebben echter een voor spitsen vervelende handicap: ze kunnen niet scoren. Dembélé staat na 26 wedstrijden op vier doelpunten, terwijl Pellé slechts een drietal treffers achter zijn naam heeft staan. Desondanks besloot Louis van Gaal om het duo vanavond toch weer in de basis op te stellen. De gevolgen waren voorspelbaar. Zowel de Belg als de Italiaan kreeg kans na kans, maar beiden overtroffen elkaar om beurten in het missen van de meest eenvoudige mogelijkheden.

Aangezien Van Gaal weigerde om het duo uit haar lijden te verlossen leek een nieuwe nederlaag voor AZ aanstaande. Tien minuten voor tijd wist Simon Cziommer alsnog redding te brengen. De Duitser was al in de twintigste minuut in het veld gekomen voor Ruud Vormer, maar bleef vervolgens lange tijd onzichtbaar. Tot aan de 80e minuut, toen Cziommer middels een perfect geplaatste vrije trap AZ alsnog op gelijke hoogte wist te brengen.

De gelijkmaker ontketende een slotfase die vol stond van de hachelijke momenten, maar zowel AZ als Roda slaagden er niet in wijziging te brengen in de 1-1 stand. En zo leden beide ploegen terecht puntverlies. Maar daar is AZ inmiddels allang aan gewend.
Categorie:
Tag(s):