donderdag, 25. september 2008 - 20:46

Familie filmt wantoestand bij instelling AMC de Meren

Amsterdam

Een psychiatrische instelling van AMC de Meren is donderdag negatief in het nieuws gekomen. In een uitzending van Netwerk blijkt een autistische patiënt al maanden in een isoleercel te verblijven. Volgens zijn familie wordt er nauwelijks naar de man omgekeken. Zij hebben opnames in de isoleercel gemaakt, die tijdens de uitzending werden getoond. De Amsterdamse psychiatrische instelling kwam vorige week in het nieuws toen bleek dat er twee patiënten waren overleden. Die kliniek is inmiddels gesloten.

Uit de opnames van de familie blijkt dat de man naakt in de cel verblijft, waarin alleen een toilet en een plastic matras met deken aanwezig zijn. Volgens de familie heeft de patiënt al een aantal weken niet gedouchet en is er geen sprake van behandeling of structurele observatie. Het personeel komt alleen eten en drinken brengen.

De familie heeft volgens eigen zeggen de situatie diverse keren geprobeerd om aandacht te krijgen voor de situatie, maar tot op heden zonder resultaat. Uiteindelijk besloten zij via de media de publiciteit te zoeken.

Volgens Fred Stekelenburg, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, doet de situatie denken aan die van verstandelijk gehandicapte Jolanda Venema. Zij kwam in 1988 met foto’s in de publiciteit. Zij werd naakt met een touw vastgebonden aan de muur.

De SP dringt aan op een parlementair onderzoek naar de wantoestanden in de zorg.
Provincie:
Tag(s):