maandag, 5. mei 2008 - 9:04

FC Groningen blijft in de race voor UEFA-Cup voetbal

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft het tweede play-off duel tegen FC Utrecht winnend afgesloten. De noorderlingen speelden de eerste wedstrijd enigszins gelukkig gelijk (2-2), maar wonnen zondagmiddag in eigen huis verdiend met 3-1. de thuisploeg treft door de overwinning NEC in de volgende ronde van de play-offs, terwijl het seizoen er voor het elftal van Willem van Hanegem opzit.

De bezoekers kwamen furieus uit de startblokken. Robin Nelisse behield na drie minuten spelen het overzicht en stelde Cedric van der Gun in staat om uit te halen, maar de poging werd door Brian van Loo gekeerd.

Evgeniy Levchenko kreeg in de tiende minuut de eerste mogelijkheid voor de thuisploeg. Sepp de Roover stoomde op aan de rechterkant van het veld. Op het juiste moment gaf de Belg de bal af op Levchenko, maar hij schoot de bal ruim voorlangs.

In het restant van de eerste helft was er weinig spektakel voor de toeschouwers. Zowel FC Groningen als FC Utrecht kwamen niet tot nauwelijks in de problemen en de defensies van beide teams hielden eenvoudig stand. Vlak voor rust leek de thuisploeg nog dichtbij een treffer, maar Berry Powel was zelfzuchtig en schoot over, terwijl medespelers er beter voorstonden.

De tweede helft was FC Groningen de betere ploeg. In de 48ste minuut kreeg het elftal van Ron Jans een dot van een kans via Stefan Nijland, na een razendsnelle counter via Marcus Berg en Powel, maar de aanvallende middenvelder schoot voorlangs. Zes
minuten later was het dan toch raak voor de noorderlingen. Powel legde bij de tweede paal de bal panklaar neer voor Berg, voor wie het afronden een koud kunstje was.

Powel en Nijland kregen vervolgens uitgelezen mogelijkheden om de wedstrijd defnitief in het slot te gooien, maar lieten dat na. "Die kansen hadden we moeten maken", aldus Ron Jans in een eerste reactie. "We hebben verzuimd de wedstrijd te beslissen, zij brengen dan een nieuwe spits en dat pakte bij ons verkeerd uit."

De net ingevallen Kevin Vandenbergh brak het duel weer open. De spits stond nog geen twee minuten in het veld of hij wist het net te vinden voor FC Utrecht. Via een scrimmage kreeg de Belg in de 68ste minuut de bal voor zijn voeten en schoot onberispelijk de bal tussen de palen.

Zeven minuten later was het dan toch over en sluiten voor de Domstedelingen. In de 73ste minuut kopte Ondrej Svejdik uitstekend raak na een spelhervatting en twee minuten later ontsnapte Marcus Berg aan buitenspel, bleef ijskoud voor Franck Grandel en schoof de bal knap binnen.

Het verzet bij FC Utrecht was na de 3-1 achterstand gebroken en de thuisploeg speelde de wedstrijd eenvoudig uit. Willem van Hanegem had er na de wedstrijd 'de pest in'. "De ploeg heeft vandaag niet het uiterste eruit gehaald, maar eigenlijk gaven we het vorige week al weg", aldus de oefenmeester die, omdat het seizoen erop zit, nu wel de pers te woord wilde staan. "Maar ook de scheidsrechter speelde tijdens de play-offs een rol. Als ik hem zie fluiten vind ik het niet te geloven." Jans was het niet met zijn collega eens: "Ik vond dat Bjorn Kuipers een uitstekende wedstrijd heeft gefloten en dat mag ook wel eens worden gezegd."