zondag, 5. oktober 2008 - 22:17

FC Groningen speelt met zeer mat ADO

Groningen

(Elf Voetbal) FC Groningen heeft zich, door een 3-0 overwinning op een onthutsend mat ADO Den Haag, voor nog minimaal twee weken verzekerd van de koppositie. De noorderlingen waren oppermachtig tegen de bezoekers, die met slechts drie tegengoals in hun handen mochten knijpen.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het elftal van Ron Jans baas in eigen huis. De bezoekers gaven daar ook alle gelegenheid toe. De Hagenaren speelden bijzonder zwak en het ontbeerde de ploeg aan strijdlust. Door het lamlendige spel van de opponent werd het vrij eenvoudig voor Groningen om te voetballen en de winst binnen te slepen.

Marcus Berg was na tien minuten spelen dichtbij de openingstreffer. De Zweedse spits kreeg de bal op een presenteerblaadje van Evgeniy Levchenko, maar de lat stond een treffer van de aanvaller in de weg. Een minuut later was het wel raak. Petter Andersson (foto) duwde bij de tweede paal slim Ahmed Ahmi weg en kopte de bal, na een voorzet van Koen van de Laak, tegen de touwen.

Na de voorsprong nam de thuisploeg geen gas terug. De Groningers lieten in een aardig tempo behoorlijk voetbal zien en gaven de bezoekers geen tijd om naar adem te happen. De aanvallen volgden elkaar in rap tempo op en de Haagse defensie kon niet veel meer dan de bal naar voren trappen en wachten op het volgende Groningse offensief. Alleen Karim Soltani kreeg een kans, na een misverstand in de defensie van de noorderlingen, maar de spits had te veel tijd nodig om af te kunnen drukken.

Levchenko had daar in de 25ste minuut aanzienlijk minder moeite mee. Na een makkelijk gegeven vrije trap legde Sepp de Roover de bal panklaar op het hoofd van de Oekraïner, die vervolgens eenvoudig de bal achter de verbouwereerde Robert Zwinkels kopte.

ADO Den Haag kon ook na de 2-0 de schroom niet van zich afwerpen en beperkte zich tot verdedigen en het wegtrappen van de bal. De thuisploeg bleef indruk maken en waande zich op de kermis. Het was een heuse schiettent achterin bij de Hagenaren, maar tot meer doelpunten voor rust leidde het niet.

In de tweede helft leunden de Groningers achterover, maar bleven ze verreweg de betere ploeg. Als het elftal van Jans maar even aanzette, kwam het team van André Wetzel direct in de problemen. Met hangen en wurgen konden de bezoekers de schade beperkt houden.

Toch wist Marcus Berg nog éénmaal het net te doen bollen. De topscorer van Groningen rondde in de 69ste minuut een uitstekende voorzet van uitblinker Van de Laak doeltreffend af.

In het vervolg van het duel probeerden ADO Den Haag de schade beperkt te houden, terwijl FC Groningen, ondanks dat de score niet verder opliep, de meer dan nat geregende supporters met een paar prachtige aanvallen tevreden hield.