dinsdag, 29. april 2008 - 22:26

FC Twente wervelend langs NAC Breda

(Elfvoetbal) FC Twente heeft goede zaken gedaan door het eerste play-off duel tegen NAC Breda met 3-0 te winnen. De Tukkers waren de gehele wedstrijd de betere ploeg, lieten bij vlagen een wervelende voetbalshow zien en zetten door de ruime overwinning een grote stap richting Europees voetbal.

De thuisploeg, die vanwege verbouwingen in het eigen Arke Stadion in Emmen voetbalde, kwam furieus uit de startblokken. In de achtste minuut kreeg de ploeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Karim El Ahmadi pikte de bal op na een afgeslagen vrije trap en haalde uit, maar zijn schot smoorde. Romano Denneboom kreeg vervolgens de bal voor zijn voeten en schoot direct, maar de paal stond een treffer in de weg.

De bezoekers kwamen er niet aan te pas. Bij de Enschedeërs volgde de ene kans op de andere. Via vloeiend combinatievoetbal hield de ploeg van Fred Rutten de tegenstander op de eigen helft. Vooral Denneboom bleek een ware plaag voor de NAC-defensie.

Na ruim een half uur spelen was het raak voor de thuisploeg. Een vrije trap van Orlando Engelaar kwam op het hoofd van Rob Wielaert. De verdediger kopte de bal richting de tweede paal en zag hoe zijn inzet via de paal en een teen van een tegenstander achter de doellijn rolde.

De bezoekers konden ook na de achterstand geen vuist maken. Het regende kansen voor de Tukkers. Vlak voor rust waren Luke Wilkshire en Blaise N'Kufo dichtbij een treffer, maar beiden raakten het aluminium.

Na de thee leek NAC Breda even beter in de wedstrijd te komen, maar tien minuten na de hervatting namen de Enschedeërs het duel weer in handen. Wikshire was wederom dichtbij een treffer, maar de vrije trap van de Australiër werd met een katachtige reflex door Jelle ten Rouwelaar uit het doel gehouden.

In de 61ste en de 64ste minuut besliste Patrick Mtiliga het duel. De linksachter van de Bredanaren was tot twee maal toe Denneboom kwijt, kreeg twee gele kaarten en moest met rood het veld verlaten. Het werd er voor de bezoekers niet beter op toen Ronnie Stam zich in de 77ste minuut liet gaan tegen scheidsrechter Pieter Vink en met een directe rode kaart moest vertrekken. "Vink had een grote invloed op het verloop van de wedstrijd", aldus Ernie Brandts in een eerste reactie. "Denneboom liep tegen Mtiliga op en niet andersom. En omdat Youssouf Hersi dan wat roept geeft hij Mtiliga zijn tweede gele kaart. Dan komt Stam, die blinde zegt tegen de scheidsrechter na een overtreding van Hersi en dan geeft hij direct rood. Maar als Matthew Amoah voor mafkees wordt uitgemaakt maakt dat niet uit. Vink voelt het niet goed aan en dat hebben we eerder met hem meegemaakt."

Met elf tegen negen kreeg FC Twente dan toch de doelpunten waar het hartstochtelijk naar opzoek was. Denneboom bekroonde een uitstekende wedstrijd met een prima treffer en invaller Stein Huysegems frommelde de bal achter Ten Rouwelaar na goed voorbereidend werk van N'Kufo. Fred Rutten was tevreden over zijn ploeg. "Het niveau lag vrij hoog. Jammer dat we hier niet een week van kunnen genieten, want zaterdag zal het weer een heeft avondje worden. Onze tegenstander moet namelijk alles op alles zetten en in Breda kan het aardig spoken", aldus de oefenmeester.
Categorie:
Tag(s):