zondag, 6. april 2008 - 3:10

FC Twente wint van zielloos Excelsior

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zich een uitstekende uitgangspositie verworven in de strijd om de play-offs. De Tukkers creeerden tegen Excelsior weinig kansen, maar hadden ook weinig te vrezen van de Rotterdammers en wonnen met 1-0. Excelsior blijft na de nederlaag laatste en heeft nu nog maar twee wedstrijden om rechtstreekse degradatie te ontlopen.

"We hebben wat gelukkig gewonnen", vond Twente-trainer Fred Rutten. "Dit soort wedstrijden is heel moeilijk. Je wilt een goal maken en dan gaan mensen uit positie lopen en is er het gevaar van de counter. Maar ons uitgangspunt was om op dezelfde positie te blijven op de ranglijst en dat is gelukt."

Twente had veel moeite met de verdedigende speelwijze van de Rotterdammers. De ploeg uit Enschede speelde in een te laag tempo om de Excelsior-defensie te verontrusten. Er kwamen wel wat voorzetten van de flanken, maar die waren steeds een prooi voor doelman Jorg van Nieuwenhuijzen, die de geschorste Ronald Graafland verving.

Excelsior liet in de eerste helft duidelijk merken met een puntje tevreden te zijn. De Rotterdammers speelden met een verdedigend blok van zeven man en kwamen nauwelijks over de middenlijn. Veroverde ballen werden met een peer naar voren getrapt, hopend op een briljante ingeving van de eenzame spits Johan Voskamp.

Volkomen onverwacht kregen de Rotterdammers een grote kans op een doelpunt. Niels Wellenberg leed dom balverlies in de opbouw en Mitchell Pique kon vrij opstomen en voorzetten. De back vond het hoofd van Johan Voskamp en doelman Sander Boschker moest gestrekt naar de hoek. In de rebound mikte Ryan Koolwijk niet in het verder lege doel, maar op Rob Wielaert. Twente kreeg in de eerste helft geen kans en werd alleen dreigend via een vrije trap van Luke Wilkshire. Maar zijn wreeftrap raakte het dak van het doel.

Pas na de inbreng van Orlando Engelaar begon Twente goed te voetballen. De middenvelder komt terug van een lange blessure, maar trok meteen het spel naar zich toe. Na een uur kwamen de Tukkers voor het eerst in het strafschopgebied van Excelsior en dat leidde ook meteen tot een doelpunt. Eljero Elia gaf na een goede actie laag voor en via de kluts belandde de bal voor de voeten van Youssouf Hersi, die simpel de 1-0 kon binnentikken.

Een paar minuten later dacht Hersi weer te scoren. Hij werd vrijgespeeld door Engelaar en kon vanaf achttien meter uithalen. Maar een uitstekende redding van Van Nieuwenhuijzen hield Excelsior overeind.

In de slotfase kwam Excelsior nog een aantal keren gevaarlijk dicht bij het doel van Boschker, maar een treffer bleef uit. "We hebben kansen gehad om de gelijkmaker te scoren," zag ook Excelsior-trainer Ton Lokhof. "Ik kan de jongens niets verwijten, want ze hebben keihard gewerkt. Dit is een hele zure nederlaag. Maar ik heb wel een ploeg gezien, die heeft gestreden voor elkaar. Ik ben er van overtuigd dat we in de laatste weken nog punten gaan pakken."