donderdag, 1. mei 2008 - 22:21

FC Utrecht laat winst liggen in heetgebakerd duel

(Elfvoetbal) FC Utrecht heeft verzuimd een goede uitgangspositie te boeken in het eerste play-off-duel tegen FC Groningen. De Domstedelingen kwamen de eerste helft op een 2-0 voorsprong, maar gaven de ruime stand na de hervatting weg: 2-2.

De thuisploeg kreeg de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Gregoor van Dijk mocht aanleggen voor een vrije trap na drie minuten spelen. De aanvoerder krulde de bal schitterend over de muur richting het doel, maar zijn poging ging maar net naast.

Na de kans voor de Utrechters namen de bezoekers de wedstrijd in handen. Het elftal van Ron Jans zocht de aanval, maar uitgespeelde kansen kreeg de ploeg niet. De Domstedelingen hielden succesvol de tegenstander van zich af en loerde op de counter.

FC Utrecht kwam in de 24ste minuut op voorsprong. Gregory Schaken kreeg de bal voor zijn linkervoet na een afgeslagen hoekschop en pegelde de bal achter de verbouwereerde Brian van Loo.

Drie minuten later lag de bal opnieuw achter de Groningse doelman. Linksachter Fredrik Stendman stond bij een vrije trap te slapen en Robin Nelisse profiteerde uitstekend voor de thuisploeg. De spits nam een snel genomen vrije trap van Sander Keller goed mee en schoot met de buitenkant van zijn schoen prachtig raak.

De noorderlingen verloren de controle over de wedstrijd. De buitenspelval bij het elftal van Willem van Hanegem werkte uitstekend, waardoor Groningen vooral de lange bal hanteerde. Dat bleek geen probleem te zijn voor de Utrechtse defensie. Vlak voor rust ontsnapte Mark-Jan Fledderus dan toch aan buitenspel. De middenvelder had twee afspeelmogelijkheden, maar Fledderus ging voor eigen succes en vond in Franck Grandel zijn meerdere, tot grote frustratie van zijn medespelers.

Met Stefan Nijland voor Berry Powel begon FC Groningen goed aan de tweede helft. In de 52ste minuut zorgde Goran Lovre voor de aansluitingstreffer. Een inzet van Stenman leek al achter de lijn te zijn geweest, maar het was de Serviër die de bal na een scrimmage definitief in het doel werkte.

Na de tegentreffer liepen de gemoederen hoog op. Francis Dickoh pakte zijn tweede gele kaart in de 66ste minuut, waarna een opstootje volgde. Negen minuten later sloeg Lovre Erik Pieters in zijn gezicht en de doelpuntenmaker aan de kant van FC Groningen moest met een directe rode kaart het veld verlaten. De spelmaker gebaarde richting de Bunnik-side en leek de assistent-scheidsrechter te lijf te willen gaan. "In de kleedkamer heb ik het er met hem over gehad", aldus Ron Jans in een eerste reactie. "Ik heb hem gezegd dat dit echt niet kan."

De thuisploeg kreeg na de rode kaart voor de Serviër veel ruimte en leek de wedstrijd te gaan beslissen, maar het was FC Groningen die de meest gelukkige ploeg bleek te zijn. In de blessuretijd liet De Utrecht-defensie Evgeniy Levchenko volledig vrij na een vrije trap van Stefan Nijland. Zonder een tegenstander in de buurt kon de middenvelder de bal achter Grandel koppen en zette daarmee de eindstand op het scorebord. "We laten ons het kaas van het brood eten", aldus John van Loen. "In de laatste seconden zo'n dekkingsfout en afspraken niet nakomen. Degene die bij Levchenko stond zal wel in de kleedkamer met zijn handen tussen zijn knieën zitten."