zaterdag, 1. november 2008 - 20:00

Felipe Massa pakt pole position op thuiscircuit

Felipe Massa heeft volledig aan de verwachting van zijn fans voldaan door pole position te trainen voor de Braziliaanse Grand Prix. De Braziliaanse Ferrari-coureur was uiteindelijk te sterk voor de verrassende Jarno Trulli en teamgenoot Kimi Raikkonen.

De zon schijnt in Interlagos als de kwalificatie van start gaat. Nelson Piquet jr is de eerste coureur op de baan en laat met zijn Renault een 1:13.208 noteren. De eerste serieuze tijd is voor Felipe Massa die niet verder komt dan de derde tijd. Hamilton profiteert en rijdt de snelste tijd met een 1:12.213.

Timo Glock zette in het begin even de snelste tijd neer, maar heeft moeite om zijn Toyota op de baan te houden, hij spint in de eerste bocht. Ondertussen rijdt Kubica voor wat hij waard is maar zijn inzet is slechts goed voor de twaalfde tijd. Met nog drie minuten te gaan is het Massa die een nieuwe aanval plaatst. Hij rijdt de snelste tijd met een 1:11.830. Sebastian Bourdais rijdt zich op het nippertje van de laatste plek af naar de tiende positie, terwijl David Coulthard op het nippertje doorgaat met de vijftiende tijd. Afvallers na het eerste deel zijn Kazuki Nakajima, Jenson Button, Nico Rosberg, Giancarlo Fisichella en Adrian Sutil.

Bij het begin van het tweede deel zijn het de beide Toyota's die het spits afbijten. Trulli komt tot een 1:12.107. Al snel is het Massa die de snelste tijd pakt met een 1:11.875. De pret voor de Brazilianen duurt echter niet lang want Hamilton duikt er nipt onder: 1:11.856. In de slotfase van Q2 is het plotseling Heikki Kovalainen die naar de snelste tijd gaat: 1:11.768. Het zal echter niet de laatste verrassing blijken te zijn. Vanuit het niets is het opeens Sebastian Vettel die de tweede tijd rijdt met de Toro Rosso (1:11.845). Nelson Piquet jr, Mark Webber, Robert Kubica, David Coulthard en Rubens Barrichello zijn de afvallers en mogen niet meer deelnemen aan het laatste en beslissende deel van de kwalificatie.

De brandstof in de auto's die deelnemen aan het derde deel is aangevuld en het is al snel Sebastian Vettel die de snelste tijd neerzet (1:13.155). Niet voor lang, want thuisfavoriet Felipe Massa is al op de baan. De Ferrari-coureur laat een 1:12.453 noteren. Lewis Hamilton kent een lastige ronde met een overstuurmoment en komt niet aan de toptijden. Massa is de eerste die de laatste run start en duikt nipt onder zijn eigen tijd: 1:12.368. Hamilton rijdt aanvankelijk nog de tweede tijd, maar wordt verslagen door Kimi Raikkonen en de opnieuw verrassende Jarno Trulli, die de tweede tijd rijdt.

Felipe Massa pakt een hele belangrijke pole position op zijn thuiscircuit. De Braziliaan heeft maar een doel tijdens de race van morgen: winnen. Hamilton moet nog twee plekken verliezen om het kampioenschap bij de Braziliaan te brengen.
Categorie:
Tag(s):