zaterdag, 22. maart 2008 - 13:06

Ferrari domineert kwalificatie, Massa op pole

Ferrari bezet morgen tijdens de start van de Grand Prix van Maleisië de eerste twee startposities. De Braziliaan Massa toonde zich ijzersterk in de kwalificatie, Raikkonen werd tweede voor Kovalainen en Hamilton. Knap was de prestatie van Toyota, die met twee coureurs in de top tien kwalificeerden. Ook Webber zat er weer goed bij. De BMW Sauber-coureurs konden dit keer niet verrassen.

Net als vorige week toonde een van de BMW Sauber-coureurs zich de snelste in aanloop naar de kwalificatie van de Grand Prix. Dit keer was het Nick Heidfeld die vorige week nog tweede werd die nu de snelste tijd neerzette voor de beide Ferrari-coureurs in de derde vrije training.

Met een luchttemperatuur van negenentwintig graden en veertig graden Celsius op de baan gaat de kwalificatie van de tweede Grand Prix van het seizoen beginnen. In het eerste kwalificatiedeel is het Bourdais die als eerste naar buiten rijdt. In de twintig minuten die het eerste deel van de kwalificatie duurt, wordt geen regen voorspeld. Sutil volgt snel en ook de beide Ferrari-coureur zetten al snel hun rondetijden neer. Met nog vijftien minuten te gaan hebben alleen de beide BMW Sauber-coureurs nog geen tijd neergezet, evenals Kovalainen.

Kovalainen is meteen erg snel, hij pakt de snelste tijd met nog tien minuten te gaan op het Sepang circuit in Maleisië. Als er nog zes minuten te rijden zijn pakt Trulli de snelste tijd. Alonso, Vettel, Coulthard, Davidson, Sutil en Sato staan er niet goed voor.

Renault-coureur Alonso lijkt zich echter veilig te rijden in zijn snelle ronde, ook Rosberg gaat luttele seconden later naar een top tien klassering. Als er nog exact één minuut te rijden is lijkt Nakajima en het team van Scuderia Toro Rosso en Super Aguri een probleem te hebben. Bourdais maakt nog een uitstapje en lijkt verzekert van geen vervolg in de tweede kwalificatiesessie. Vettel springt naar de veertiende tijd. Sutil haalt het niet, Fisichella schiet naar de zestiende tijd, maar wordt door Barrichello terugverwezen. De vlag valt. Officiële uitvallers zijn Fisichella, Nakajima, Bourdais, Sato, Sutil en Davidson. Wederom teleurstelling dus bij het team van Force India, zelf Sato was sneller dan Sutil in deze kwalificatie.

Met Trulli als snelste coureur in zijn Toyota gaat de tweede kwalificatiesessie van start. De Italiaan reed een 1:35.205. Beide McLarens staan voor het rode pitstraatlicht te wachten en lijken er zin in te hebben. Kort daarna komen beide Ferrari-coureurs naar buiten. Raikkonen pakt met een 1:34.188 de tot dusver snelste tijd van het weekend met nog tien minuten te gaan op het snikhete Sepang. Iedereen rijdt zijn rondetijden op de zachtste versie van de Bridgestone-band als met nog zeven minuten te gaan beide Renault-coureurs buiten de top tien staan.

Met nog ruim drie minuten te gaan moeten Rosberg, Coulthard, Barrichello en Vettel hard aan de bak om hun tijd te verbeteren. Raikkonen staat nog steeds bovenaan de tijdenlijst met een ijzersterke tijd. Vettel is klaar, de jonge Duitser springt naar de twaalfde plaats. Glock rijdt zich naar plaats zeven, waardoor Button op zijn tellen moet passen. Massa gaat naar de tweede plaats en Hamilton naar drie. Webber schiet naar de derde plaats in zijn Red Bull Racing. Alonso gaat naar tien en Button kan het niet verpesten voor de Spanjaard, de Renault-coureur is terug in de top tien kwalificatie. Officiële afvallers in deze sessie zijn Button, Coulthard, Piquet Jr., Barrichello, Vettel en Rosberg.

De top tien kwalificatie gaat door met de teams van Ferrari, McLaren, Toyota, BMW Sauber en de Alonso voor Renault en Webber voor Red Bull Racing. Er wordt regen verwacht in deze sessie, daarom staan zes coureurs al voor het rode licht te wachten. Donkere wolken pakken zich boven het circuit samen. Massa en Raikkonen zetten met nog zes minuten te gaan de eerste twee tijden neer. Er zijn nog slechts drie minuten te gaan en het lijkt toch droog te blijven, Heidfeld en Alonso schieten naar binnen.

Eén minuut resterend en Massa staat nog steeds op één na een aanval van Raikkonen. Kubica en Hamilton kunnen er voorlopig niet aan. Alleen Heidfeld doet nog een poging om de eerste positie van Massa aan te vallen, de McLarens hadden nog een mogelijkheid een aanval te doen, maar besluiten niet nog een ronde te rijden.

Felipe Massa pakt in zijn Ferrari de pole position, net als vorig jaar staat de Braziliaan hier op de eerste plaats. Raikkonen pakt de tweede positie. Kovalainen en Hamilton volgen op drie en vier. Knap is de vijfde positie van Trulli, gevolgd door de beide BMW Sauber-coureurs aangevoerd door Kubica. Webber, Alonso en Glock complementeren de top tien.
Categorie:
Tag(s):