vrijdag, 29. augustus 2008 - 0:18

Festival Modial

Apeldoorn

Het weekeinde van 12 en 13 september staat in het teken van ontwikkelings-samenwerking.Vrijdagavond 12 september organiseert Kanaal 55 in samenspraak met Stichting Mondial en COS Gelderland een debatavond over water- en voedselvoorziening in ontwikkelingslanden en de vraag over wat wij als lokale bevolking in Nederland hier aan kunnen doen.

Op zaterdag 13 september organiseert Stichting Mondial onder meer met COS Gelderland, st. Mudanthe en st. WHAA een groot festival in het Oranjepark in Apeldoorn met een interculturele markt, muziek, eten en drinken uit ontwikkelingslanden.

Op vrijdagavond organiseert debatcentrum Kanaal 55 in samenspraak met St. Mondial en COS Gelderland een debatavond met het thema ‘om water en brood’. Tijdens deze debatavond staat de water- en voedsel-voorziening in ontwikkelingslanden centraal. Gevolgd door de vraag hoe de lokale bevolking in Nederland hier een bijdrage aan kan leveren. Aan de forumdiscussie zullen Agnes van Ardenne (oud minister van ontwikkelingssamenwerking), Arend Jan Boekestijn

(Tweede Kamerlid voor de VVD), Jouert van Geene (Universiteit Wageningen), Fred de Graaf (burgemeester van Apeldoorn / 1e Kamerlid voor de VVD), Jan Bouke Wijbrandi (Oxfam NOVIB) en Frans Jacobs (directeur COS Gelderland) deelnemen. De bij velen bekende Marjolijn Uitzinger is debatvoorzitter van deze avond. Het beloofd een heel mooi debat te worden in de Burgerzaal, waar voor ongeveer een kleine 200 mensen plaats is.

Op zaterdagochtend opent wethouder Fokko Spoelstra om 11.00 uur het multiculturele festival Mondial in het Oranjepark. Festival Mondial is een van de grotere multiculturele festivals waar ontwikkelingssamenwerking en de zogenoemde millenniumdoelstellingen centraal staan. Door muziek, eten en drinken uit ontwikkelingslanden wordt de bezoeker vanzelf betrokken bij het onderwerp. Zo zijn er spetterende optredens van Kindergroep Mudanthe, Djudaro Maluku (Azië), Mama Roux ((Oost-)Europa), Ramm (Australië), Jalliyabaa (Afrika), Percussiegroep (Afrika), Funplugged (Latijns Amerika). Daarnaast zijn er onder meer Salsa en Capoeira workshops en workshops djembé, fruit buffet maken, rappen en henna schilderen. Er zijn nota bene twee podia.

Ook voor kinderen is er van alles te doen zoals een springkussen, een spelletjesbaan, schminken en clowns. Bezoekers kunnen even uitrusten in een Marokkaanse theetent en een Afrikaanse koffietent. Verder zijn er allerlei hapjes te krijgen zoals eten uit Indonesië, ijsjes en poffertjes.
Provincie:
Tag(s):