zondag, 21. september 2008 - 17:13

Feyenoord-Ajax rustig verlopen

Rotterdam

De sfeer rond de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax is gemoedelijk verlopen. Op enkele kleine incidenten na is het rustig gebleven. De politie heeft in totaal 18 mensen aangehouden voor diverse overtredingen. Tijdens het evenement is cameratoezicht ingezet via zowel de vaste camera’s op de grond als vanuit de politiehelikopter.

De voorbereiding, samenwerking met diverse organisaties (waaronder de politie, de gemeente, clubs en voetbalorganisatie) en de inzet van politiemede¬werkers uit andere politieregio’s hebben goed gewerkt. Ook de uitgebreide communicatie over het zero-tolerancebeleid vooraf heeft zijn vruchten afgeworpen. De supporters hebben zich gehouden aan de afspraken die onder andere vantevoren via de clubs bekend zijn gemaakt. Gedu¬rende het evenement is ME-bijstand gekomen vanuit het korps Zuid-Holland-Zuid en Zeeland.

Aanhoudingen
Op de dag van de voetbalwedstrijd heeft de politie 18 mensen aangehouden. Dit was voor ondermeer belediging, discriminatie, bedreiging, baldadigheid, niet voldoen aan bevel op vordering, discriminatie en Wet ID. Daarnaast schreven agenten 79 bekeuringen uit voor openbaar alcoholgebruik, wild¬plassen en diverse verkeersovertredingen. Tijdens de voetbalwedstrijd zijn in het stadion ongeveer 14 mensen behandeld door de EHBO voor klachten. Drie mensen zijn onwel geworden en zijn overgebracht naar drie ziekenhuizen, het EMC, het Ikazia¬ziekenhuis en het Zuiderziekenhuis. Eén van hen had een epileptische aanval, één had pijn op de borst en de ander had hartklachten.

Onderzoek naar laffe mishandeling
Tijdens de wedstrijd werd een doelpunt gescoord door Ajax. Een 12-jarige jongen begon daarop de juichen. Een volwassen man die naast hem stond, kon dit blijkbaar niet verkroppen, en gaf de jongen een stomp in het gezicht. Hierop ontstond een vechtpartij. Kordaat optreden van de stadionstewards kon voor-komen dat meerdere mensen zich ermee bemoeiden. Van de verdachte zijn camerabeelden gemaakt en door het Openbaar Ministerie is de aanhouding bevolen. De recherche onderzoekt de toedracht. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of anoniem via M. op 0800-7000. De politie verzoekt de man om zichzelf te melden op een politiebureau.
Provincie:
Tag(s):