zondag, 20. april 2008 - 16:33

Feyenoord verslaat tam Roda en eindigt als zesde

(Elfvoetbal) In een matige wedstrijd heeft Feyenoord gedaan wat het moest doen: winnen van Roda JC. De winst was echter niet genoeg voor een plaats bij de beste vijf, want om dat te bereiken moesten de Rotterdammers hopen op een misstap van sc Heerenveen of FC Twente. Die ploegen gingen echter niet in de fout.

Na een saaie eerste helft, waarin Roda JC niet per se hoefde en Feyenoord niet leek te kunnen, kwam er in de tweede helft meer spektakel. In de 55ste minuut zette Bruins zijn ploeg op voorsprong op aangeven van Giovanni van Bronckhorst. Daarna hing de 2-0 meer in de lucht dan de 1-1 en leek Roda zich alvast te sparen voor de bekerfinale van volgende week zondag. Nuri Sahin maakte er na een mooie combinatie met Michael Mols nog 2-0 van en ook Mols zelf scoorde nog. Met een beetje meer precisie had de score nog hoger kunnen oplopen.

Feyenoord leek nog hoopvol te beginnen, toen Sahin na acht minuten al doelman Bram Castro dwong tot een redding. Diezelfde Castro kon na twintig minuten de bal simpel oprapen, nadat Bruins op aangeven van Van Brocnkhorst een artistiek hakballetje had geprobeerd. Jonathan de Guzman zag zijn vrije trap in de 28ste minuut gekeerd worden door Castro.

Roda JC stelde er bitter weinig tegenover. De ploeg van Raymond Atteveld, die zelf geschorst op de tribune zat, leek zich al te sparen voor de bekerfinale van volgende week zondag, in hetzelfde stadion tegen dezelfde club. Slechts in de laatste minuut van de eerste helft werd doelman Henk Timmer gedwongen tot een redding, toen Marcel de Jong met zijn zwakke rechterbeen richting de benedenhoek schoot.

De tweede helft bood meer spektakel. Na 55 minuten kreeg Luigi Bruins alle tijd en ruimte van de Roda-verdediging om een voorzet van Van Bronckhorst te controleren. De 21-jarige jeugdinternational leek te lang te wachten, maar mikte uiteindelijk beheerst langs Castro: 1-0. De wedstrijd kwam daarna los eb dat werd De Jong wat teveel. Nadat hij eerder al was ontsnapt aan zijn tweede gele kaart, kreeg hij die na 66 minuten wel na een overtreding op De Guzman.

Voor Roda was dit het sein om nog rustiger aan te doen. De Limburgers kwamen niet meer in de buurt van het Feyenoord-doel. De thuisploeg bouwde de score in de slotfase nog verder uit. Sahin kreeg de bal met een hakje terug van Mols en passeerde Castro koeltjes: 2-0. Ook de 37-jarige spits zelf mocht nog een duit in het zakje doen. Op aangeven van invaller Nicky Hofs, die een bal op het middenveld onderschepte, bleef hij oog in oog met de doelman kalm en liet hij het Legioen nog een keer juichen.

Feyenoord en Roda JC kunnen zich nu gaan richten op de bekerfinale. De ploeg die de beker wint, is verzekerd van Europees voetbal. De verliezer moet nog play-offs spelen om een UEFA Cup-ticket.

"Dat wordt een wedstrijd met meer strijd en verbetenheid’’, keek Feyenoord-trainer Bert van Marwijk alvast vooruit. "Aan deze wedstrijd hebben we een goed gevoel overgehouden. We wisten dat we moesten winnen om onszelf niets te kunnen verwijten. We wisten ook dat we afhankelijk waren van andere ploegen. Helaas hebben die geen punten verspeeld. Wijzelf hebben prima gespeeld, ik kan niet ontevreden zijn over mijn ploeg. We zijn niet bij de eerste vijf geëindigd, maar we kunnen onze doelstelling, Europees voetbal, nog steeds halen."