zaterdag, 13. september 2008 - 23:31

Feyenoord wint, Biseswar de grote man

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft zaterdagavond in de eigen Kuip met 5-0 van Volendam gewonnen. Jon-Dahl Tomasson (14de en 30ste minuut) benutte twee strafschoppen en wist zijn rentree in de Eredivisie met twee treffers op te fleuren. Invaller Diego Biseswar (74ste en 82ste) minuut was met twee prachtige treffers en een assist de grote man aan de kant van de Rotterdammers. Routinier Michael Mols bepaalde in blessuretijd de eindstand op 5-0.

Volendam begon verrassend goed aan de wedstrijd. De mannen van trainer Frans Adelaar trokken brutaal richting het vijandelijke doel. Al na twee minuten was het Dominique van Dijk die namens de promovendus op doel wist te vuren, maar de aanvallende middenvelder zag zijn poging door goalie Henk Timmer worden gepakt.

Dit was ook meteen de laatste stuiptrekking van het andere Oranje. Onder leiding van Giovanni van Bronckhorst schroefde Feyenoord het tempo flink op. Het was de aanvoerder zelf die dicht bij de openingstreffer was. Een pegel van de linkspoot werd door doelman Jeroen Verhoeven stijlvol uit het doel getikt.

Kort hierna moest de van een blessure teruggekeerde Andwele Slory (10de minuut) opnieuw met een kwetsuur worden vervangen. De aangeslagen buitenspeler kreeg, hinkend naar de kleedkamer, een warm applaus van het legioen. Diego Biseswar verving de ongelukkige Slory. Vijf minuten later konden de Feyenoord-supporters alweer klappen. Ditmaal voor een doelpunt. Van Bronckhorst trok de bal aan de rechterkant voor het doel, waarna captain Matthieu Boots hopeloos in de fout ging. Zonder enig gevaar betastte de aanvoerder opzichtig de bal met de hand. Tomasson schoot vervolgens vanaf elf meter raak.

De bezoekers waren na het tegendoelpunt de weg definitief kwijt. Feyenoord kreeg kans op kans, maar had de hulp van scheidsrechter Ruud Bossen nodig om op 2-0 te komen. De op links doorgebroken Tim de Cler werd in de ogen van leidsman Bossen naar de grond gehaald. Tomasson herhaalde zijn kunstje van 15 minuten eerder en schoot vanaf de elfmeterstip zijn tweede treffer van de avond tegen de touwen.

De thuisploeg voetbalde het eerste bedrijf vervolgens in slakkentempo uit en had geen kind aan de bezoekers. Met het oog op het UEFA Cup-duel aanstaande donderdag tegen het Zweedse Kalmar FF en het treffen met aartsvijand Ajax volgende week zondag was dat geen gekke gedachte. Georginio Wijnaldum bleek een uitzondering op de regel. De tiener kapte in blessuretijd twee man uit en schoot rakelings naast het doel.

De tweede helft in Rotterdam was allesbehalve boeiend. Feyenoord speelde arrogant en inspiratieloos. De donderspeech van Volendam-trainer Frans Adelaar had allesbehalve indruk gemaakt op zijn elftal. De club uit het gelijknamige vissersdorp geloofde geen moment in een stunt. Het duurde dik twintig minuten voordat er weer iets te beleven viel in de Kuip. Bernard Hofstede dook plots vrij voor het doel. De aanvallende middenvelder schoot tegen Timmer op en vergat de spanning in de wedstrijd terug te brengen.

Een kwartier voor tijd begon de Biseswar-show. De aanvaller die voorafgaand aan het seizoen nog mocht vertrekken toonde aan een toegevoegde waarde te zijn voor het team van Gertjan Verbeek. Met twee prachtige goals schoot het pas 20-jarige talent zijn ploeg naar 4-0. In blessuretijd gunde Biseswar het zijn ploeggenoot Mols om de 5-0 eindscore te bepalen.

Volendam heeft na twee duels nul punten en gaat het dit seizoen nog heel moeilijk krijgen om directe degradatie te voorkomen.