vrijdag, 5. september 2008 - 13:35

Fietsen naar werk levert vijf euro per ochtend op

Amsterdam

In de week van maandag 22 tot en met vrijdag 26 september is het tussen Zaandam, Amsterdam-Noord en Amsterdam ‘Actieweek Fietsbeloning’. Fietsers die deze week met de fiets naar hun werk aan de zuidkant van het IJ gaan, kunnen elke ochtend 5 euro verdienen. Dit heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vrijdag 5 september bekendgemaakt.

Onderzoek
Tegelijkertijd met de actie vindt onderzoek plaats naar de fietspotentie van werknemers in de regio. Daarbij wordt er gekeken wat de mogelijkheden zijn voor de groei van het fietsverkeer door actieve fietspromotie en/of beloning. Verkeerstellingen voorafgaand, tijdens en na de actieweek meten de effecten.

FileProof
De Actieweek Fietsbeloning maakt deel uit van het FileProof project ‘Fiets filevrij. FileProof is een programma van het ministerie van Verkeer en Waterstaat gericht op fileaanpak op korte termijn voor een betere bereikbaarheid.

Filegevoelige trajecten
Binnen het project Fiets filevrij werken gemeenten, provincies,de Fietsersbond en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat samen om vijf snelle, comfortabele fietsroutes te realiseren op filegevoelige trajecten. Eén van de vijf vernieuwde fietsroutes die automobilisten kan verleiden op de fiets te stappen is de route Zaandam-Amsterdam als alternatief voor de Coentunnel.

Checkpoints
Fietsers kunnen zich in de Actieweek Fietsbeloning tussen 06.30 uur en 9.30 uur registreren bij één van de twee checkpoints. Dit zijn de pontverbindingen over het IJ: NDSM-werf en Hempont. Na afloop wordt aan de deelnemers gevraagd online een enquête in te vullen.

De eenvoudige registratie verloopt via streepjescodes die de deelnemers ontvangen nadat zij zich via de website www.fietsfilevrij.nl hebben opgegeven voor de Actieweek Fietsbeloning. De site geeft meer informatie over de vijf vernieuwde fietsroutes en bijvoorbeeld over de fiscale mogelijkheden om fietsen naar het werk te stimuleren.

Zo’n 1,2 miljoen mensen in Nederland fietsen al naar het werk, over een steeds grotere afstand. Honderdduizend mensen fietsen dagelijks meer dan tien kilometer naar het werk.
Provincie:
Tag(s):