dinsdag, 15. januari 2008 - 15:11

Fikse boete voor frauderende kapitein

Vlissingen

De waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in Vlissingen heeft maandag 14 januari de kapitein van een onder Slowaakse vlag varend zeeschip een boete van 2500 euro opgelegd voor valsheid in geschrifte. Dit heeft het KLPD dinsdag laten weten.

De 45-jarige kapitein uit de Oekraïne had in zijn documenten vermeld dat hij geen afgewerkte olie en vervuild water aan boord had. In werkelijkheid trof de Waterpolitie ongeveer 50 kubieke meter restanten aan.

De Waterpolitie bezocht het zeeschip in de Bijleveldhaven. Tijdens de controle van de internationale wetgeving ter voorkoming van verontreiniging van de wereldzeeën zagen de agenten dat in het verplichte oliejournaal stond vermeld dat alle tanks voor afgewerkte olie en vervuild water leeg waren.

De tanks waren volgens de kapitein leeg nadat op 10 januari in Vlissingen vloeistoffen waren afgegeven aan een officiële inzamelaar. In de machinekamer constateerden de agenten echter dat de tanks niet leeg waren maar gevuld met ongeveer vijftig kubiekemeter restanten.

In overleg met het Openbaar Ministerie werd de kapitein in verband met de valsheid in geschrifte een schikking van 2500 euro aangeboden. De kapitein ging akkoord en kocht hiermee verdere vervolging af.

De verplichte boekhouding, vastgelegd in internationale wetgeving en strenge controles, moeten ertoe leiden dat zeeschepen geen illegale lozingen op zee uitvoeren.
Provincie:
Tag(s):