zaterdag, 3. mei 2008 - 9:35

Film trektocht met schapen draait in Zeist

Zeist

De filmdocumentaire ‘Bedevaart voor de Nederlandse natuur’ draait op 6 mei om 20.00 uur in filmhuis Figi in Zeist. Een uur lang kunt u de spannende tocht volgen waarbij schaapsherders Johan Griffioen, Mirjam de Hiep en hond Flo een kudde schapen begeleiden over meer dan 100 kilometer Heuvelrug. Chris Bakker, beleidsmedewerker van Het Utrechts Landschap, geeft een inleiding bij de film.

Op maandag 17 september 2007 werden de herders met hun schaapskudde en hond Flo op pad gestuurd met de opdracht: loop in drie weken tijd van de Nederrijn dwars over de Utrechtse Heuvelrug tot aan de Gooimeerkust bij Naarden. Het Utrechts Landschap en het Goois Natuurreservaat lieten van deze tocht een film maken om op een aantrekkelijke en spannende manier te laten zien hoe de Heuvelrug er vandaag de dag bij staat.

Beelden van de enorme rust en schoonheid van de uitgestrekte heidevelden en bossen op de Heuvelrug worden afgewisseld door hachelijke momenten voor de herders en hun kudde. Indrukwekkend zijn de problemen bij vliegbasis Soesterberg en het oversteken van wegen en spoorlijnen in Utrecht en het Gooi. De film maakt op indringende wijze duidelijk dat er nog grote problemen zijn voor de natuur op de Heuvelrug. De humor en gedrevenheid van herders Johan en Mirjam nemen de kijker mee op hun avontuur. Hun persoonlijke verhaal en de grappige, serieuze en ontroerende ontmoetingen onderweg maken duidelijk dat natuurbescherming mensenwerk is.

Tijdens de film werd er al aan opvallend veel knelpunten gewerkt, bijvoorbeeld door het bouwen van ecoducten. Andere knelpunten zijn het onderwerp van actuele politieke discussies, zoals de vliegbasis Soesterberg. De film is daardoor een document geworden, dat nieuwsgierig maakt naar de toekomst van de Heuvelrug.
Provincie:
Tag(s):