donderdag, 17. juli 2008 - 16:44

FIOD en Douane onderscheppen 9 miljoen sigaretten

Nijmegen

De FIOD-ECD Arnhem heeft op 14 juli in samenwerking met de Douane in Duiven ruim 9 miljoen sigaretten in beslaggenomen. Het gaat vermoedelijk om namaaksigaretten. Er zijn vijf mannen aangehouden.

De sigaretten werden verscheept in een container afkomstig uit China met bestemming Zeebrugge. Vervolgens werd de container per trein naar Antwerpen vervoerd. In Antwerpen werd de container geplaatst in een vrachtauto welke vervolgens naar een industrieterrein in Nijmegen is gereden. Daar werd de container gelost.

Volgens de documenten zou de container DVD’s bevatten. Elke doos was gevuld met sloffen sigaretten waarbij de bovenste laag uit lege DVD-hoesjes bestond. Op de plaats van lossing stonden een drietal vrachtauto’s klaar om de sigaretten over te brengen naar andere locaties. Bij het lossen van de container zijn de vijf verdachten aangehouden. Zij zijn allen woonachtig in Nederland. De sigaretten waren bestemd voor de Nederlandse markt. Er waren vervalste accijnszegels aangebracht.

Als de sigaretten op de Nederlandse markt gebracht zouden zijn, zou de Nederlandse schatkist ongeveer 1.2 miljoen euro misgelopen zijn. In deze zaak is samengewerkt met de Belgische douane.
De FIOD-ECD onderzoekt de zaak verder.

Aan de smokkel van namaaksigaretten zitten drie grote nadelen. Behalve het ontduiken van belastingen (fiscaal nadeel voor de Staat), is er bij namaaksigaretten ook sprake van inbreuk op merkenrechten van fabrikanten (economisch nadeel). Namaaksigaretten zijn bovendien ongezonder dan "gewone" sigaretten (gezondheidsnadeel), omdat de chemische samenstelling doorgaans slechter is. Uit onderzoeken is gebleken dat in namaaksigaretten vaak veel te hoge gehaltes teer, nicotine en koolmonoxide zitten.
Provincie:
Tag(s):