donderdag, 10. april 2008 - 22:58

Fiorentina verder ten koste van zwak PSV

(Elfvoetbal) Fiorentina heeft PSV, een goede uitgangspositie ten spijt, kansloos uit het UEFA Cup-toernooi geknikkerd: 0-2. De ploeg van trainer Sef Vergoossen had bovendien geluk, dat doelman Gomes een fantastische avond keepte, anders waren de cijfers blamerend geweest.

Zonder de geschorste Jefferson Farfán en de geblesseerden Ibrahim Afellay en Ismail Aissati was PSV aanvallend machteloos. De vervangers Otman Bakkal en Balazs Dzsudzsák deden wel hun best, maar kwamen eigenlijk nauwelijks in het spel voor.

Na tien minuten kregen de Eindhovenaren wel de eerste grote kans van het duel. Danny Koevermans schoot van ver goed in, maar doelman Sebastien Frey redde bekwaam. Vier minuten later liet nam Fiorentina het heft in handen en gaf dat daarna ook niet meer weg. Verdediger Gamberini mocht vrij inkoppen voor Gomes maar zijn vizier stond teveel naar rechts. De inzet ging naast.

Ook aanvaller Santana mocht een keer afvuren op Gomes en PSV-verdediger Carlos Salcido verschalkte zelfs bijna zijn collega. De harde voorzet van Montolivo werd door de Mexicaan haast in het eigen doel gewerkt, maar tot zijn opluchting ging de punter net over.

Net voor rust drukten de Italianen het overwicht ook uit in de score. Adrian Mutu schoot van twintig meter op prachtige wijze een vrije trap achter de verbouwereerde Gomes. De snoeiharde inzet vloog pardoes in de kruising: 0-1.

PSV moest wat in de tweede helft en dus verving Vergoossen middenvelder Bakkal voor aanvaller Danko Lazovic. De Serviër viel helaas voor de thuisploeg vooral op door het missen van twee zeer goede kansen. Zijn collega Koevermans deed het niet veel beter. De Schiedammer schoot van dichtbij over de bal heen, terwijl hij in een zeer kansrijke positie stond.

Op dat moment stond het trouwens al 0-2. Mutu profiteerde in de 53ste minuut van een lastige rebound, nadat Pazzini op Gomes was gestuit. Vanaf achttien meter schoot de Roemeen de bal prachtig met een krul om de keeper, Salcido en Marcellis heen.

PSV was helemaal van slag en Fiorentina kon zich zelfs gaan bezondigen aan galleryplay. Een prachtig schot van Montolivo zeilde richting de kruising, maar Gomes bracht katachtig redding. Een leep boogballetje van diezelfde middenvelder leek een paar minuten later het lege doel in te stuiteren, omdat Gomes was uitgelopen om een bal weg te stompen. Op wonderbaarlijke wijze wist de goalie het leer via de lat en zijn eigen benen alsnog voor de lijn te houden. De ongelooflijke redding kwam Gomes op bewondering van zijn plaaggeest Mutu te staan, die een bemoedigend klopje gaf aan de Braziliaan.

De misère van PSV was compleet, toen Timmy Simons – normaal gesproken de personificatie van het constante presteren van de Brabanders – een strafschop miste. De zwarte avond kreeg zo een extra donker randje.

PSV ligt uit het UEFA Cup-toernooi en kan zich helemaal gaan richten op de landstitel, die aanstaande zondag tegen FC Twente binnengehaald kan worden. Maar dan moeten de Eindhovenaren wel een veel betere vorm tonen. Anders wordt het nog spannend in de Eredivisie.