dinsdag, 22. juli 2008 - 11:09

FNV wint asbestosezaak

Amsterdam

Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft voor het eerst een asbestose zaak gewonnen. Asbestose, ofwel stoflongen, is een longziekte die ontstaat door onbeschermde blootstelling aan asbest.

Tot nu toe zijn het vooral werknemers met longvlieskanker (mesothelioom) aan wie schadevergoedingen zijn toegekend. Voor mensen met asbestose en andere asbestgerelateerde aandoeningen is het moeilijk om financiële genoegdoening te krijgen.

Volgens Marie-José Sengers van Bureau Beroepsziekten is deze zaak de voorbode van veel meer zaken. ‘Het aantal mensen dat zich bij ons bureau heeft aangemeld met asbest gerelateerde klachten is in één jaar tijd bijna verdubbeld. In de jaren negentig werd toepassing van asbest pas verboden. De piek in het aantal slachtoffers moet nog komen.’

In de jaren zeventig kwam Govert van der Kemp tijdens zijn werkzaamheden voor een staalbedrijf als elektromonteur onbeschermd in aanraking met asbest. Hij moest kabels door plafonds trekken; daarbij kwamen asbestdeeltjes vrij. Pas in de jaren tachtig realiseerde Van der Kemp dat hij met asbest in aanraking moet zijn gekomen, wat werd bevestigd door verschillende bedrijfdossiers. “Een paar jaar geleden kreeg ik voor het eerst echt last van hoesten en kortademigheid. Na een onderzoek bij de longarts bleek het asbestose te zijn,� aldus Van der Kemp. Bureau Beroepsziekten heeft een schikking getroffen met het staalbedrijf. De hoogte van de schadevergoeding kan niet bekend worden gemaakt.

Nog steeds is het werken met asbest een probleem. De Arbeidsinspectie komt nog regelmatig met rapporten waaruit blijkt dat er onveilig wordt gewerkt. FNV Bouw luidde zelfs vorige week nog de alarmbel. In Utrecht werden 120 werknemers blootgesteld aan asbest.

Volgens Sengers worden werknemers met asbestgerelateerde ziekten gedwongen om te bewijzen dat ze in aanraking zijn gekomen met asbest. ‘Het is vaak twintig tot veertig jaar geleden dat de blootstelling heeft plaatsgevonden. Verzekeraars willen harde bewijzen zien, anders keren ze geen schadevergoeding uit. Het is daarom belangrijk om bij contact met asbest nu alvast een dossier aan te leggen voor later. Het is dan maar te hopen dat je het dan niet hoeft te gebruiken’, aldus Sengers.

De overheid heeft in samenwerking met sociale partners en verzekeraars in 2000 het Instituut werknemers Asbestslachtoffers opgericht. Deze organisatie helpt werknemers bij het verhalen van financiële schade als gevolg van blootstelling aan asbest. Maar alleen werknemers met longvlieskanker kunnen hier terecht. De FNV vindt dat werknemers met asbestose ook door het Instituut Asbestslachtoffers moeten worden geholpen.
Provincie:
Tag(s):