maandag, 21. januari 2008 - 10:40

Forensen wonen vaak net buiten de stad

Den Haag

In september 2005 verliet dagelijks meer dan de helft van de werkenden hun woongemeente om in een andere gemeente te werken. In gemeenten die aan de rand van een stad liggen is dat nog meer. Daar werkte vaak meer dan 60 procent van de werkzame personen in een andere gemeente dan de woongemeente.

Kleine stedelijke randgemeenten hadden het grootste aandeel forensen. De plaatsen met de meeste forensen waren Westervoort (bij Arnhem) en Onderbanken (bij Heerlen) met respectievelijk 83 en 82 procent forensen. Grote gemeenten met veel forensen zijn bijvoorbeeld Capelle aan den IJssel (68 procent), Amstelveen en Purmerend (64 procent).

Door in te zoomen op buurten blijkt dat hoe dichter de buurten bij de gemeentegrens liggen, hoe hoger het aandeel forensen is. In de gemeenten rond Eindhoven bijvoorbeeld grensden in 2005 de meeste buurten met veel forensen direct aan het grondgebied van Eindhoven. In de lichtstad zelf waren geen buurten met meer dan 50 procent forensen.

Van de werkende inwoners in de grote steden, werkte het merendeel in de stad zelf. Van de vier grote steden hadden alleen ‘s-Gravenhage en Utrecht elk één buurt met meer dan 50 procent forensen. De forensen in grote steden woonden vooral in buurten aan de aan de rand van de stad. Zo hadden de buurten in de Haagse vinex-wijk Leidschenveen het hoogste percentage forensen van ‘s-Gravenhage.
Provincie:
Tag(s):