dinsdag, 2. december 2008 - 15:34

Forse afname overtredingen op nachtelijke start- en landingstijden op Schiphol

Schiphol

Het aantal overtredingen van luchtvaartmaatschappijen op de nachtelijke start- en landingstijden, is op de luchthaven Schiphol drastisch afgenomen.

Het aantal overtredingen bedroeg 37 in het zomerseizoen van 2008 (periode 29 maart - 26 oktober) ten opzichte van 364 in dezelfde periode van 2007. Oorzaak is een nieuwe manier van toezicht, ingevuld door de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de onafhankelijke slotcoördinator op Schiphol, de Stichting Airport Coordination Netherlands (SACN).

Luchtvaartmaatschappijen die na herhaalde waarschuwingen van de SACN tegen de afspraken in tussen 23.00 en 7.00 uur landen of starten krijgen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat een last onder dwangsom opgelegd van € 15.000 per verdere overtreding. De boete kan oplopen tot een maximum van € 300.000. De maatregel wordt weer opgeheven als de maatschappij in de rest van het lopende seizoen geen overtreding meer begaat.

Aanscherping van de handhaving in 2007 was nodig omdat overtreders de jaarlijks beschikbare geluidsruimte vroegtijdig opsoupeerden. Hierdoor werd de nachtrust van omwonenden van de luchthaven verstoord en werden andere luchtvaartmaatschappijen gedupeerd.
Provincie:
Tag(s):