woensdag, 21. mei 2008 - 12:25

Forse daling fietsen-diefstallen in Venlo dankzij inzet lokfiets

Venlo

De inzet van een lokfiets in het centrum van Venlo blijkt succesvol te zijn. Sinds de start van het project in februari dit jaar is het aantal fietsendiefstallen in Venlo met 75% afgenomen, meldt de politie Limburg-noord. Zo werd dinsdag met behulp van de lokfiets de 26e fietsendief op heterdaad betrapt.

Op 20 februari 2008, de eerste projectdag, werd de eerste fietsendief van de lokfiets op heterdaad betrapt. Ook een man die een andere fiets dan de lokfiets had opengebroken en wegnam, werd aangehouden. De aangehouden verdachten zijn tussen de 16 en 30 jaar en voornamelijk bekenden van politie en justitie. Ook heeft de politie een veelpleger betrapt. Bij een andere verdachte werd bij de fouillering hard- en softdrugs aangetroffen en in beslag genomen. Een van de betrapte lokfietsdieven had nog 100 dagen hechtenis open staan. Ook zijn er een aantal doorverwezen naar Bureau Halt. Daarnaast hebben verschillende goedwillende burgers de lokfiets afgesloten en de sleutel afgegeven.

De politie plaatst de onafgesloten lokfiets op een zogenaamde hotspot. Als de politie ziet dat iemand de lokfiets wegneemt, wordt de verdachte een stukje gevolgd en vervolgens aangehouden. De politie gebruikt hiervoor cameratoezicht van de gemeente en zet hiervoor zowel opvallende als onopvallende surveillances en het bike-team in. Gezien het succes van het project, dat uniek is in de provincie Limburg, zal het mogelijk worden uitgebreid naar het hele district Venlo. Ook zet de politie verschillende lokfietsen in.

De aanpak van fietsdiefstal is onderdeel van het beleid 2007 - 2011 van kabinet Balkenende. Fietsdiefstal is door het Nederlandse publiek gezien als een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Bij de politie wordt per jaar ongeveer 1000 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal in de gemeente Venlo. Het aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger. Uit cijfers van verzekeringsmaatschappij Unigarant blijkt dat slechts ongeveer 15% van de gedupeerden aangifte doet. Meerdere politieregio’s in Nederland zetten op dit moment met succes lokfietsen in om de diefstallen van fietsen terug te dringen. Er zijn al diverse uitspraken van rechters die deze werkwijze goedkeuren.
Provincie:
Tag(s):