dinsdag, 18. november 2008 - 18:41

Forse staffen geëst tegen Zuilense bende

Utrecht

Het OM Utrecht heeft dinsdag forse straffen geëist tegen de verdachten van de Zuilense bende. De verdachten hebben zich volgens het OM ondermeer schuldig gemaakt aan een reeks gewelddadige overvallen, bedrijfsinbraken en pinpasroven.

De Officier van Justitie eiste tegen acht van de veertien verdachten straffen variërend van 10 maanden gevangenisstraf voor woning- en bedrijfsinbraken tot 12 jaar gevangenisstraf voor diefstal met geweld en vrijheidsberoving.

Zwaarwegend voor het OM was dat de groep stelselmatig te werk ging, op grote schaal opereerde, met gemak ernstige feiten pleegde en geen spijt toonde. De verdachten, tussen 19 en 21 jaar, waren in het najaar van 2007 actief in Zuilen, waar ze gedurende die tijd de Utrechtse wijk in hun greep hielden. De verdachten beriepen zich gedurende het proces op hun zwijgrecht, en wilden zich niet verantwoorden voor hun daden. De Officier van Justitie zag dan ook geen redenen voor voorwaardelijke straffen of verzachtende omstandigheden.

Het verzoek van de Officier van Justitie om de aangifte van de politietolk nader te onderzoeken en de zaak aan te houden, werd verworpen door de Rechtbank. Op de zitting van donderdag 13 november zou de politietolk zijn geïntimideerd en bedreigd door enkele verdachten en vanaf de publieke tribune. De Officier van Justitie merkte op dat dit de rechtsstaat in het hart raakt. De tolk heeft deze week aangifte gedaan en politie heeft een onderzoek ingesteld.
Provincie:
Tag(s):