vrijdag, 12. december 2008 - 12:01

Frans Bauer ontsteekt lichtjes in kerstboom Kroondomein Het Loo

Apeldoorn

Dit jaar heeft Kroondomein Het Loo opnieuw een grote kerstboom beschikbaar gesteld voor de actie ‘Lichtjes voor Sophia’ van het Sophia Kinderziekenhuis. Voor de zesde keer verrijst voor het Kinderziekenhuis in Rotterdam een prachtige, oude boom uit het Kroondomein. Frans Bauer en burgemeester Opstelten zullen de eerste lichtjes ontsteken.

Medewerkers van Stichting Vrienden van het Sophia en van vervoerder Mammoet gingen half november samen met de bosbeheerders van Kroondomein Het Loo in Boswachterij Uddel op zoek naar een boom voor het Sophia Kinderziekenhuis.

In het Koningsbos werd de perfecte boom gevonden. Aan de boom worden verschillende eisen gesteld: de boom moet hoog zijn met stevige takken om de honderden lichtjes te kunnen dragen. De takken moeten tot aan de grond komen én de boom moet in het bos de ruimte hebben gehad om evenwichtig te groeien. Het is dus geen eenvoudige klus om de ideale boom te vinden. Uiteindelijk is een fijnspar, een ‘traditionele’ kerstboom, gekozen van zo’n 25 meter hoog.

Op woensdag 3 december is de boom geveld en op indrukwekkende wijze per vrachttrailer vervoerd naar Rotterdam en daar aan het eind van de middag met behulp van hijskranen opgezet bij de entree van het ziekenhuis. Vervoerder Mammoet tekende voor het kosteloos lichten en vervoeren van de boom. Kroondomein Het Loo is een bos-, heidegebied en park op de Veluwe van zo’n 10.000 hectare groot, dat al meer dan 300 jaar verbonden is aan het Nederlandse Koningshuis.

De actie ‘Lichtjes voor Sophia’ is een jaarlijks initiatief van de Stichting Vrienden van het Sophia. Voor elke € 5,- die de Stichting ontvangt, gaat één lichtje in de 25 meter hoge kerstboom branden. Op woensdagmiddag 17 december wordt het eerste lichtje in de boom op symbolische wijze aangestoken door Frans Bauer en burgemeester Opstelten van Rotterdam.

Het is een speciale dag voor burgemeester Opstelten, want het is zijn laatste werkdag als burgemeester van Rotterdam. De opbrengst van de kerstactie ‘Lichtjes voor Sophia’ komt elk jaar ten goede aan een project in het Sophia Kinderziekenhuis. Dit jaar gaat het om een project van de afdeling kinderchirurgie.

Met de opbrengst van de kerstactie wil de afdeling een virtual reality trainer aanschaffen om jonge chirurgen vertrouwd te maken met kijkoperaties bij kinderen en het wetenschappelijke onderzoek in het Sophia Kinderziekenhuis te ondersteunen.
Provincie:
Tag(s):