donderdag, 5. juni 2008 - 13:08

Friese Zonnebootrace

De tweede editie van de internationale Friese Zonnebootrace gaat 22 juni van start. Vijftig zonneboten trekken dan door de provincie. Voor de Friese teams is het een thuiswedstrijd waarbij ze vol voor de winst gaan.

De kennis over de route, het exacte traject van de Elfstedentocht te schaats, geeft ze zeker een voorsprong. De boten finishen tussen twee en vijf uur ’s middags in Sneek, Stavoren, Bolsward, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. Een merkwaardig spektakel dat voor iedereen gratis toegankelijk is.

De zesdaagse race is een wedstrijd van 22 tot en met 28 juni voor boten die varen op zonne-energie. De boot is door de teams zelf gemaakt. In 2006 werd de race voor het eerst gehouden en was een enorm succes. In zowel binnen-als buitenland is er erg veel aandacht geweest voor dit Friese evenement. Meteen na die eerste race is daarom begonnen met de voorbereidingen voor 2008. Deze tweede race zal de eerste overtreffen, het deelnemersaantal is verdubbeld naar 50. En ook de snelheid gaat omhoog wat de race alleen maar interessanter maakt.

De teams komen uit Nederland, België, Italië, Duitsland, Polen, Luxemburg, Zweden, Groot-Brittannië en Brazilië en komen uit in drie verschillende klassen. De A-klasse is voor boten met één schipper. In de B-klasse zitten twee personen en in de C-klasse is de keuze hiervoor vrij. Enkele van de Friese deelnemers, zoals ROC de Friese Poort uit Sneek en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, doen voor de tweede keer mee. Met name de NHL zoekt revanche. Aan het begin van de eerste editie ontplofte de accu van hun boot uit de C-klasse.
Provincie:
Tag(s):