vrijdag, 6. juni 2008 - 10:54

Friesland start project ‘dryports’

Harlingen

De provincie Friesland kan starten met het Interreg-project Dryport. Dit project heeft als doel het ontwikkelen en op elkaar afstemmen van de terminals in de haven van Harlingen en de containeroverslagplaatsen in het zogeheten achterland van deze haven.

Ook de havens van Gothenburg, Zeebrugge, Felixstowe en Edinburgh doen mee. Dat maakte gedeputeerde Galema (economie) vandaag bekend tijdens het congres ‘TRADING BIOMASS IN THE NORTH EAST CORRIDOR’ in Harlingen.

Dryports zijn meestal gevestigd in het binnenland en kunnen ver of dichtbij zeehavens liggen, vandaar de naam dryport. In deze ‘droge havens’ worden containers verzameld en gedistribueerd, ten behoeve van het vervoer via de zeehavens. In het project komt een betere integratie tot stand tussen de zeehavens en de terminals in het achterland.

Dat gebeurt in de vorm van een platform, waar rederijen, terminal-operators en verladers samenwerken. Samen met steun van de regionale overheid biedt dit de basis voor meer grensoverschrijdende en duurzame vervoersdiensten, waarmee de economische betekenis van zowel de havens als de terminals toeneemt.

Het project duurt tot en met 2011. De provincie Fryslân draagt € 400.000 bij, de gemeente Harlingen € 50.000. De Europese subsidie, afkomstig uit het programma Interreg IVB, bedraagt € 200.000. De kosten van het totale project is € 4,9 miljoen.
Provincie:
Tag(s):