vrijdag, 4. april 2008 - 10:35

Friezen ontwikkelen revolutionaire schoffel

Oudeschoot

Een verademing voor alle schoffelaars en een revolutie op gebied van tuinaccessoires. Met trots presenteerden de Oudeschoters,Tames van Zwol en Yke Ykema hun uitvinding tegen over Blik op Nieuws.nl. De verticaal roterende tuinschoffel.

‘We hebben ruim drie jaar lopen broeden’, zegt Tames, uitvinder en technisch ontwerper in hart en nieren. ‘Het eerste prototype was met ronddraaiende stelmoeren, ik was opzoek naar een toepassing om op smalle stukjes te kunnen schoffelen. Samen met Yke hebben we dat doorontwikkeld tot de schoffel met roterende messen onder de perfecte hoek’.

De huidige schoffel is eigenlijk sinds de Middeleeuwen niet verandert. ‘Maar deze schoffel werkt anders’, zegt Yke, ‘een wiel met schoffelmessen draait om een kunststof as, hierdoor doet de schoffel het werk'. De schoffel is ontlastend voor het lichaam, je werkt er veel sneller mee, je gaat dieper de grond in en je kunt op kleine smalle stukjes werken waardoor je planten niet meer beschadigd’.

De eerste echte test eind 2006 gaf beidde uitvinders dan ook het halleluja gevoel, de stugge zeeklei in een maïsveld aan de Tjonger werd met de nieuwe schoffel zonder enige moeite omgeworpen. Hierna zijn testen geweest in allerlei verschillende soorten grond, met het zelfde gewenste resultaat. De Schoffel is volgens Wouter Pijzel, voorzitter van de uitvinderbond, kan deze verticaal roterende tuinschoffel net zo’n hype worden als de tuinklauw.

Het tweetal is overtuigd van de inzetbaarheid van de schoffel. 'Denk alleen maar eens aan alle professionele hoveniers bij gemeenten en in het bedrijfleven, hun rug zal met dit gereedschap enorm worden gespaard en ze kunnen veel sneller werken'.
Provincie:
Tag(s):