zondag, 30. november 2008 - 16:43

Frivool NEC vernedert FC Volendam

(Elfvoetbal) NEC Nijmegen heeft FC Volendam de grootste nederlaag van het seizoen toegebracht. Het elftal van trainer Mario Been had zondagmiddag geen kind aan de Wijdbroeken en scoorde er lustig op los. Uiteindelijk bleef de teller steken bij 6-1, omdat de thuisploeg gas terugnam in de tweede helft. Voor de theepauze hadden Lasse Schöne, Ramon Zomer, Saïdi Ntibazonkiza en Jhon van Beukering (tweemaal) de stand naar 5-0 getild. In de resterende 45 minuten trof Schöne nogmaals doel en redde Gerson Sheotahul op prachtige wijze de eer namens de bezoekers.

FC Volendam kwam met een goed gevoel naar Nijmegen, na de knappe 3-1 overwinning op Roda JC vorige week. Na ruim een kwartier voetballen mocht het elftal van trainer Frans Adelaar zich echter al geen illusies meer maken, daar het toen al 3-0 stond voor de mannen van Been. Twee gelukkige treffers en een schitterende goal zorgden voor een wel heel vroege beslissing van de tweestrijd.

De klok gaf negen minuten aan toen het Nijmeegse thuispubliek voor het eerst mocht opveren. Een vrije trap van de Deense uitblinker Schöne leek door Bas Sibum binnen te worden getikt, maar in de herhaling bleek dat de bal werd getoucheerd door Volendam-speler Paul de Lange. Vijf minuten later kwam de 2-0 tot stand door eenzelfde schlemielige situatie. Doelman Jeroen Verhoeven blunderde bij een ongevaarlijke hoekschop van Schöne, waarna Zomer er als de kippen bij was om zijn naam op het scorebord te zetten.

De 3-0, een minuutje na de tweede goal, had niets met toeval van doen. Spits Beukering krulde de bal op een sublieme wijze over Verhoeven. De treffer van de weer fitte aanvaller leidde een rustige periode in, waardoor de bezoekers even op adem mochten komen. Het kwam zelfs tot twee gevaarlijke acties van de hekkensluiter van de Eredivisie. Bernard Hofstede kopte volledig vrijgelaten in de handen van Gabor Babos en Sheotahul prikte direct daarna de bal tegen de paal.

Hierna was de speeltijd voor Volendam echter over. NEC voerde het tempo weer op en het was Saïdi, die de 4-0 aantekende in de 39ste minuut na prima voorbereidend werk van Van Beukering. Laatstgenoemde liet zich drie minuten daarna zelf bejubelen na een assist van Dani Fernandez: 5-0.

De tweede helft stond voornamelijk in het teken van Collins John. De van Fulham overgekomen spits worstelde maandenlang met zijn fysieke gesteldheid en kon vanmiddag eindelijk zijn debuut maken. Been haalde Van Beukering na een klein uur spelen naar de kant en bracht de bonkige John voor hem in de plaats. De oud-spits van Twente kon geen potten breken. Hij zwoegde en sleurde wel, maar het ontbrak hem duidelijk aan wedstrijdritme.

Wel mocht de spits, koud in het veld, ploeggenoot Schöne feliciteren met de 6-0. De Deen kreeg de bal -mogelijk in buitenspelpositie- van de uitstekend spelende Rachid Bouaouzan. Hij had geen moeite Verhoeven te passeren. Na de zesde Nijmeegse bloedde de wedstrijd langzaam dood en was het zowaar Volendam dat voor het slotakkoord zorgde. Sheotahul, die verrassend speelde in plaats van Jack Tuyp, haalde van afstand formidabel uit.