woensdag, 3. december 2008 - 10:38

Gasverbruik van huishouden in dertig jaar bijna gehalveerd

Den Haag

Gasverbruik van huishouden in dertig jaar bijna gehalveerd
In 2007 verstookten huishoudens in ons land gemiddeld bijna 1 400 kubieke meter gas. Dat is bijna een halvering van het verbruik sinds 1978.

Deze daling houdt onder meer verband met de fors verbeterde isolatie van woningen en de warmere winters van de laatste jaren.

Isolatie van woningen sterk verbeterd

In 2007 hadden ruim 9 op de 10 woningen dubbel glas. Verder had 60 procent van de woningen dakisolatie, en ruim 60 procent spouwmuurisolatie. Een gemiddelde woning in Nederland is daarmee voorzien van minimaal twee vormen van isolatie. De isolatie is verbeterd door verbetering van bestaande woningen en door steeds strengere isolatie-eisen voor nieuwe woningen.

Dertig jaar geleden waren de meeste woningen nog niet geïsoleerd. Minder dan 1 op de 3 woningen had toen dubbel glas en maar 20 procent dakisolatie en spouwmuurisolatie. Door de fors verbeterde isolatie van woningen gebruiken huishoudens minder gas.

Warmere winters

Er is een duidelijk omgekeerd verband tussen buitentemperatuur en gasverbruik: hoe lager de temperatuur, hoe hoger het verbruik is. Dat is goed zichtbaar in 1996, het jaar waarin het gasverbruik piekte vanwege de uitzonderlijk koude winter. In de periode 1978–2008 is de temperatuur in Nederland geleidelijk licht gestegen. Deze opwarming heeft eveneens een dempende werking gehad op het gasverbruik.

Een andere oorzaak is de daling van de gemiddelde huishoudengrootte van 2,83 personen in 1978 naar 2,25 personen in 2007.

Besteding aan gas

In 2007 was een huishouden in Nederland gemiddelde 838 euro kwijt aan gas. De laatste jaren is de gasprijs sterk gestegen. Ook is er in 1996 een nieuwe energiebelasting geïntroduceerd waardoor de uitgaven extra zijn gestegen. In 2000 was een huishouden, in prijzen van 2007, nog 511 euro kwijt aan gas. Toch liggen de huidige bestedingen aan gas nog onder het niveau van begin jaren tachtig. In 1985, toen de bestedingen aan gas hun hoogste punt bereikten, was een huishouden omgerekend naar huidige prijzen bijna duizend euro kwijt.
Categorie:
Tag(s):