zaterdag, 2. augustus 2008 - 8:43

Gedragsonderzoek bij Emmense olifanten

Emmen

In Dierenpark Emmen kom je sinds kort bij het olifantenverblijf regelmatig de Duitse biologiestudente Meike Artelt met een microfoon en opname-apparatuur tegen. Zij doet een afstudeeronderzoek naar het gedrag van Aziatische olifanten en is met name geïnteresseerd in hun taal. Het is ook de bedoeling om vergelijkingen te gaan maken met Afrikaanse olifanten.

Met haar apparatuur neemt Meike zowel de voor mensen hoorbare geluiden op als infrasone geluiden. Die laatste hebben zo’n lage toonhoogte dat mensen ze niet kunnen horen. Olifanten horen die geluiden wel en kunnen ermee over enorme afstanden communiceren.

Meike’s studie van het “olifants� betreft ook eventuele verschillen tussen jonge en oudere dieren en mannetjes en vrouwtjes. Al die groepen zijn in de Emmense kudde, de grootste van Europa, ruim voorhanden. Er zijn bijvoorbeeld ook geluidsopnamen gemaakt op de dag dat beide jumbo-belhamels Kan Kaung en Than Myan zijn verhuisd. Inmiddels lijkt de rust in de kudde aardig te zijn teruggekeerd. Zelfs Annabel, met haar 44 jaar de oudste olifant van het park, durft het op deze warme zomerdagen nu aan om regelmatig even te gaan liggen in het buitenverblijf om een dutje te doen. Niet meer tegen een boom, zoals eerder, maar helemaal lekker onderuit. Net zoals Radza, de reusachtige initiatiefnemer voor dit slaapfestijn, dat al een tijdje doet. De ene olifant dut in haar eentje, andere kruipen gezellig tegen elkaar aan in een grote grijze wirwar van poten, slurven en lijven.

Meike Artelt is al in de dierentuinen van Berlijn, Hamburg en Keulen geweest. Ze blijft in Dierenpark Emmen tot eind augustus. De Emmense olifanten zullen ook nog geluiden van soortgenoten uit het wild krijgen voorgeschoteld. Wie weet, hoe ze daarop zullen reageren...
Provincie:
Tag(s):