zondag, 4. mei 2008 - 22:44

Gedumpte zwijnen overleden

Kamperland

De vier zwijnen die rondzwierven in het recreatiegebied bij Kamperland en overlast zouden hebben veroorzaakt op camping De Schotsman, zijn dood. Alles is op alles gezet om de dieren te vangen en herplaatsen, maar de door de Partij voor de Dieren en Staatsbosbeheer georganiseerde reddingsactie is helaas mislukt.

Om ervoor te zorgen dat de dieren niet afgemaakt zouden worden als ze waren gevangen had Rob Ossewaarde, voorzitter van de werkgroep van de Partij voor de Dieren in Zeeland, contact opgenomen met boswachter Piet de Keuning van Staatsbosbeheer. In goede samenwerking werd vervolgens naar een diervriendelijke oplossing gezocht.

Peter van Poelgeest (Statenlid Partij voor de Dieren Noord-Holland) zorgde voor zowel tijdelijke als permanente huisvesting in zijn provincie: de dieren moesten alleen nog gevangen, en naar Noord-Holland vervoerd.

Ossewaarde werd echter zaterdagavond om 19.00 uur gebeld dat hij onmiddellijk met vervoer moest komen, anders zouden de dieren afgemaakt worden. “Iets meer tijd, en we hadden de dieren wellicht kunnen redden�, aldus Ossewaarde.

De andere twee zwijnen van de groep bleken al een spuitje van de dierenarts te hebben gekregen nadat zij de garage van de campingeigenaar waren binnengelopen.

Nog tragischer werd het, toen de verdoving en de stress tijdens het vangen en vervoeren naar een tijdelijke opvang in Brabant ook de overgebleven twee dieren teveel bleek te zijn geworden. Een half uur nadat Rob Ossewaarde de zwijnen bij de tijdelijke opvang in Roosendaal had achtergelaten, kreeg hij een telefoontje:

“De dierenarts vertelde dat de zwijnen niet uit de verdoving waren ontwaakt en waren overleden. Normaliter wordt bij deze procedures een tegengif gebruikt, maar dat bleek juist nu niet aanwezig.�

Ossewaarde is boos, heel boos op degene die deze dieren heeft gedumpt. “De voormalige eigenaar zou anoniem naar de krant gebeld hebben met de mededeling, dat het om een tam zwijnengezin ging waarvan de mannetjes waren gecastreerd.� Niets bleek echter minder waar: het ging hier om twee vrouwtjes en twee ongecastreerde beren.

“Het lijkt er op dat deze dieren niet gedumpt zijn vanwege een uit de hand gelopen hobby, maar dat zij doelbewust zijn uitgezet in het recreatiegebied – met als doel dat ze zich snel vermenigvuldigen, met alle gevolgen van dien,� denkt Rob Ossewaarde:

“Is hier soms een jager een privévoorraad zwijnen aan het aanleggen? De dieren waren zó mak dat ze wel in de nabijheid van mensen moeten zijn opgegroeid. En waarom de krant bellen en melden dat het om gecastreerde beren gaat, terwijl dit overduidelijk níet zo is? Wilde men hiermee bereiken dat de dieren ‘met rust gelaten’ zouden worden?�

“Te triest voor woorden,� blikt Ossewaarde terug: “Mensen moeten eens goed nadenken over wat ze dieren aandoen vóór ze die weloverwogen in de openbare ruimte dumpen.�

Staatsbosbeheer gaat zorgdragen voor een correcte verdere afhandeling.
Provincie:
Tag(s):