woensdag, 16. juli 2008 - 19:36

Geen medewerking aan The Dutch Oval door Gemeente

Alphen aan den Rijn

B. en W. stellen de raad voor het initiatief van Alphen on Ice niet verder te ondersteunen. Uit onderzoek is gebleken dat de komst van The Dutch Oval gevolgen heeft voor de bestaande detailhandel. Er is namelijk al voldoende aanbod op het gebied van fitness, bowling, supermarkt en sportartikelen.

Wethouder Michel du Chatinier vindt het jammer. “De initiatiefnemers hebben een plan ingediend dat voldoet aan de randvoorwaarden, maar de effecten voor de stad blijken te groot. Meerdere partijen hebben dit onder onze aandacht gebracht. Het college gaat nu onderzoeken of een ijsvoorziening in een andere vorm wel haalbaar is, zodat we onze positie als sport- en vrijetijdsstad kunnen verbeteren.�

Op verzoek van de gemeenteraad is onderzocht wat de effecten op de detailhandel zijn met de komst van The Dutch Oval. Hieruit blijkt dat het een positieve ontwikkeling is voor Alphen aan den Rijn als sport- en vrijetijdsstad. De ijsbanen, de disco, games en wok- en fastfoodrestaurants zijn een belangrijke aanvulling op bestaande voorzieningen in de stad. Keerzijde is dat er al voldoende aanbod is op het gebied van fitness, bowling, supermarkt en sportwinkel. Door de komst van The Dutch Oval wordt de concurrentie vergroot en dalen de omzetten. De kans bestaat dat bestaande aanbieders hun bedrijf zullen moeten beëindigen. Onder andere de Kamer van Koophandel, Winkelstad Alphen, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en het Midden- en Kleinbedrijf hebben laten weten deze ontwikkeling niet wenselijk te vinden.

Enkele jaren geleden tijdens de actie ‘Wat te doen met 10 miljoen’ hebben veel inwoners zich uitgesproken voor de komst van een ijsbaan. Omdat op dat moment Alphen on Ice met een initiatief kwam, is deze wens toen niet verder uitgewerkt. Wel is hiervoor een bedrag van circa € 680.000 euro gereserveerd. Als de gemeenteraad besluit geen verdere medewerking te verlenen aan The Dutch Oval, wil het college gaan onderzoeken of een ijsvoorziening in een andere vorm wel haalbaar is.

Een andere wens van zowel de gemeente als de inwoners is de komst van een discotheek. Al eerder heeft het college de gemeenteraad toegezegd te gaan onderzoeken waar de vestiging van een disco mogelijk is. De uitkomst van dit onderzoek wordt in oktober verwacht.
Provincie:
Tag(s):