vrijdag, 15. februari 2008 - 1:24

Geen verbouwing Gelredome voor WK 2018

Arnhem

De gemeente Arnhem en Exploitatiemaatschappij Gelredome zien af van een uitbreiding van Gelredome tot 40.000 zitplaatsen, waarmee het stadion zou voldoen aan de vereiste capaciteit voor het WK Voetbal 2018. Deze vergroting van Gelredome zou een zwaar verliesgevende investering van 50 miljoen euro vergen en de aantrekkelijkheid van het stadion (akoestiek, sfeer en bereikbaarheid) sterk verminderen.

Gelredome zou dan niet of nauwelijks geschikt meer zijn voor evenementen, waarvoor het nu een ideaal stadion is. Gemeente en Gelredome hebben dit meegedeeld aan Harry Been, secretaris-generaal van de KNVB.

Uit een onderzoek van Gelredome naar de vergroting van het aantal zitplaatsen van 28.500 naar 40.000 - het minimum voor een WK-stadion - blijkt dat de kosten daarvan uitkomen op minstens 50 miljoen euro: 4.350 euro per stoel. De 11.500 extra plaatsen zouden gecreëerd moeten worden door de bouw van een tweede laag op de Noord, Oost en Zuid-tribune.

De infrastructuur rond Gelredome (toevoerwegen, parkeergelegenheid, toegangen) is niet berekend op 40.000 bezoekers. Na het WK zou bij voetbalwedstrijden een groot aantal zitplaatsen onbezet blijven. Bovendien zou Gelredome minder geschikt worden voor grote evenementen.

In antwoord op een verzoek van de KNVB hadden Arnhem en Gelredome eerder laten weten interesse te hebben voor besprekingen over een kandidatuur van Gelredome als speelstadion, voor het geval dat het WK 2018 aan Nederland en België wordt toegewezen. Bij het EK 2000 en bij het EK onder 21 jaar, vorig jaar, bewees Arnhem een prima speelstad te zijn. Bij de wedstrijden-zonder-Oranje trok Gelredome van alle stadions veruit de meeste bezoekers: 51.000 bij vier wedstrijden. Arnhem heeft in de praktijk getoond grote evenementen goed te kunnen organiseren: niet alleen de Europese Kampioenschappen voetbal, maar bijvoorbeeld ook de Internationale Beeldententoonstelling Sonsbeek (dit jaar voor de 10e maal) en de Arnhem Mode Biënnale (in 2009 voor de derde maal).

Gelredome-directeur Jasper van Amstel: "Het WK 2018 is een belangrijk evenement. Daarom hebben wij meteen uitgebreid onderzoek laten doen naar de haalbaarheid. Het is jammer dat we deze kans voorbij moeten laten gaan. Maar niemand zit te wachten op het verspillen van veel geld en op het verlies van de vele mooie concerten die hier elk jaar plaatsvinden, juist omdat Gelredome nu zulke bijzondere kwaliteiten heeft. Voor het WK zou een uitbreiding nodig zijn, waardoor Gelredome Gelredome niet meer is."

Wethouder Rita Weeda: "Wij hebben als stad in 2000 en 2007 bewezen dat Arnhem een uitstekende ontvangst biedt aan de voetballiefhebbers. Maar iedereen zal begrijpen dat wij geen verliesgevende investering kunnen doen van 50 miljoen euro, waarbij we bovendien Gelredome als ideale evenementenlocatie zouden opofferen.�
Provincie:
Tag(s):