zaterdag, 1. november 2008 - 22:57

Gehavend Heerenveen maakt einde aan superserie van AZ

(Elfvoetbal) Aan de tijd van winnen, winnen en nog eens winnen is voor AZ zaterdavond in Friesland een einde gekomen. De ploeg uit Alkmaar stond met 2-1 én met 3-2 voor tegen sc Heerenveen, maar slaagde er niet in die uitgangspositie om te zetten in een driepunter. Doelpunten van Mounir El Hamdaoui, Brett Holman en Sebastien Pocognoli bleken onvoldoende voor de zege, aangezien de tieners Pavel Wojciejchowski en Paulo Henrique (twee keer) tot scoren kwamen voor de strijdlustige Friezen: 3-3.

Bij sc Heerenveen, dat het moest stellen zonder onder anderen clubtopscorer Danijel Pranjic, viel spits Paulo Henrique in positieve zin op. De pas 19-jarige Braziliaan toonde zich scherp voor het doel van de uitblinkende AZ-goalie Sergio Romero en schoot 2-2 binnen, om in de blessuretijd van de wedstrijd ook nog eens 3-3 binnen te koppen. Daarmee beloonde hij een slotoffensief van sc Heerenveen. In de slotfase van de wedstrijd kregen Henrique en Gerald Sibon immers hulp van de invallers Bonaventure Kalou uit Ivoorkust en gelegenheidsaanvaller Goran Popov uit Macedonië. De spitsen uit alle hoeken van de wereld probeerden keeper Romero -- een Argentijn -- minuten lang op alle mogelijke manieren te passeren, maar slaagden daar niet in. Of het nu moest met zijn voeten, zijn dijbenen of zijn handen: alle ballen waren in de spannende slotminuten een prooi voor de jeugdinternational uit Zuid-Amerika. Op die ene kopbal van de Braziliaanse groeibriljant van sc Heerenveen na.

Tot op dat moment had het er alle schijn van dat Louis van Gaal's gouden wissels zijn ploeg de zevende opeenvolgende overwinning hadden bezorgd. Na de treffer van El Hamdaoui bezorgde de ingevallen Holman zijn team een voorsprong van 1-2. Het feest leek compleet toen een andere invaller, de Belg Pocognoli, 2-3 maakte.

Doordat de wedstrijd eindigde in een gelijkspel, ging een jongensboekachtig debuut aan de neus van Pavel Wojciejchowski voorbij. De pas 18-jarige Pool speelde voor het eerst mee met de hoofdmacht van de Friezen en schoot in de twaalfde minuut de bal hard tegen de touwen, waarmee hij zijn ploeg een voorsprong van 1-0 bezorgde. "Hij had wat pech", zei trainer Trond Sollied over de Pool. "Bij het maken van zijn doelpunt liep hij namelijk een blessure op. Dat kon je zien aan de manier waarop hij daarna speelde."

Een andere jongeling in het team van Sollied, de 19-jarige goalie Kenny Steppe, maakte een minder gelukkige indruk op de Friese fans. Hij zat er bij de eerste AZ-treffer flink naast. Hoewel het schot van topschutter El Hamdaoui hard was, had de Belg op zijn minst de bal aan kunnen raken. Dat deed de van Germinal Beerschot Antwerpen overgekomen sluitpost niet: 1-1. Aan de treffer van de Australiër Holman kon Steppe niets doen. International Holman schoot de bal immers kiezelhard via de binnenkant van de paal in het doel: 1-2. Bij de derde AZ-goal van de avond ging de Belgische sluitpost opnieuw niet vrijuit. De goalie kwam uit, had de bal niet vast en zag vervolgens vanuit kansloze positie toe hoe invaller Pocognoli de bal in het door hem verlaten doel kon schuiven: 2-3. De statistieken spreken ook al niet in Steppe's voordeel. In de twee wedstrijden die hij op doel stond bij Heerenveen, verloren de Friezen één keer en werd er één keer gelijkgespeeld. "De ballen kwamen zeer hard op me af", zei de doelman na afloop. "Desalniettemin had ik er misschien meer mee kunnen doen. Toch houd ik aan deze wedstrijd een rotgevoel over. Ik ben de spelers in elk geval dankbaar dat ze nog een derde doelpunt maakten."

Trainer Van Gaal sprak van een 'moeilijk duel." In de eerste helft heb ik geen goede wedstrijd gezien. Na de pauze zag ik een fantastisch AZ. Brett zit dicht tegen een basisplek aan", zei de coach over één van zijn doelpuntenmakers. "Hij maakte een fantastische goal, maar maakte ook nog al eens een verkeerde keuze."

AZ blijft ondanks het puntenverlies tegen de Friezen koploper in de Eredivisie. Het team van trainer Van Gaal won zes van de afgelopen zeven wedstrijden in competitieverband en schakelde ondertussen ook nog eens eredivisionist Heracles Almelo uit in de strijd om de KNVB Beker. De ploeg heeft net zoveel punten als Ajax, maar kan een beter doelsaldo overleggen. Heerenveen klimt op naar de zevende plek van de ranglijst, maar kunnen morgen door NEC, Heracles Almelo, FC Utrecht en ADO Den Haag nog worden ingehaald.
Categorie:
Tag(s):