zondag, 20. april 2008 - 0:16

Gehavend Oranje voorkomt degradatie

Een zwaar gehavend Oranje moest vandaag alles op alles zetten tegen Zuid-Korea om niet te degraderen uit de IJshockey Divisie I, zeg maar de Eerste Divisie op wereldniveau. Na eerder deze week ondanks vaak erg goed spel te hebben verloren van Kazachstan (3-6), Polen (4-6), Oostenrijk (1-5) en de blamage op vrijdag tegen Engeland (1-8) was winst de enige optie.

En gewonnen werd er, al was daar wel een verlenging voor nodig. De ploeg van bondscoach Tommy Hartogs was zich bewust van de gevolgen en begon sterk aan de wedstrijd. Toch kwamen de Koreanen op een op dat moment onverdiende voorsprong. Nederland had het betere van het spel en kon dan ook meteen terugslaan. Casey Vanschagen maakte de gelijkmaker en nog in de eerste periode schoot Marcel Kars Oranje naar de 2-1.

In de tweede periode kreeg Nederland het verdedigend even moeilijk tegen de snelle Koreanen, die ook nog eens fanatiek werden toegeroepen door het Oostenrijkse publiek. Jamie Schaafsma zorgde voor de 3-1, maar nauwelijks een minuut later troffen de Koreanen weer doel. Bradley Smulders kon de marge weer op twee brengen, maar Korea maakte dankbaar gebruik van twee verschrikkelijk foute passes van Nederland voor het eigen doe langs. De puck werd in beide gevallen onderschept en nog voor het einde van de tweede periode stond het 4-4.

Het drama lijkt dan compleet te worden als zeven minuten voor het einde Korea op voorsprong komt. Nederland moet risico's nemen en met nog iets meer dan een minuut te spelen wordt goalie Groeneveld, die kort daarvoor een formidabele save maakte, van het ijs gehaald voor een extra aanvaller. Dit blijkt goed uit te pakken, uitblinker Doug Stienstra sleept er voor Nederland een verlenging uit.

In de verlenging krijgt Matt Korthuis een geweldige kans, maar doordat één van de Koreanen het doel van zijn plek af duwt wordt een score voorkomen. Even later wordt prolongatie in de Divisie I toch veilig gesteld door een doelpunt van Jamie Schaafsma.
Categorie:
Tag(s):