woensdag, 10. december 2008 - 9:35

Geheimen hebben maakt mensen soms wel gelukkig

Tilburg

Het hebben van geheimen heeft invloed op hoe je je voelt. Maar die gevoelens hoeven niet altijd negatief te zijn. Geheimen kunnen ook goed zijn voor je welzijn, al hangt dat af van je karakter.

Pas als je van nature geneigd bent negatieve persoonlijke informatie voor anderen verborgen te houden, kan het hebben van een geheim ongelukkig maken, concludeert psycholoog Andreas Wismeijer, die op 12 december promoveert.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen een geheim hebben. Ze verbergen bewust een feit, omdat zij bang zijn voor sociale afwijzing of uitsluiting. Sommige mensen krijgen psychische en lichamelijke klachten als ze een geheim lang verbergen. Maar recent onderzoek wijst ook uit dat mensen die een geheim hebben, zich juist gelukkiger voelen dan als ze de informatie met anderen delen.

Tilburg Secrecy Scale

Wismeijer ontwikkelde een methode om bij iemand de verschillende aspecten die horen bij het houden van geheimen te meten: de Tilburg Secrecy Scale. Met deze meetmethode kan uiteindelijk bepaald worden of je gelukkig of ongelukkig wordt als je je geheim houdt of juist met anderen deelt. Aan de hand van deze vragenlijst kan onderzocht worden of iemand de neiging heeft informatie voor zich te houden (self-concealment), of iemand een emotioneel belastend geheim heeft; de angst van die persoon dat het geheim zal uitkomen, de mate waarin het geheim iemands gedachten bezig houdt en de sociale afstand van de geheimhouder tot een persoon met wie hij het geheim het makkelijkst zou kunnen delen.

Zo worden met één vragenlijst alle belangrijke aspecten die bijdragen aan het effect van geheimen op welzijn gemeten. Uit het onderzoek is gebleken dat self-concealment duidelijke negatieve relatie heeft met je welzijn, zelfs wanneer je rekening houdt met de emotionele instabiliteit of extraversie van je persoonlijkheid. Het hebben van geheimen hoeft dus niet slecht voor je welzijn te zijn, het hebben van een persoonlijkheid die alles geheim wil houden is dat wel. Wismeijer heeft de website www.geheimenvan.nl gelanceerd waar mensen hun geheim anoniem op kwijt kunnen, en besteedt deze maand aandacht aan familiegeheimen.
Categorie:
Tag(s):