donderdag, 4. september 2008 - 11:52

Geisha vermaakt eenzame bejaarden

Utrecht

Bewoners van woonzorgcentrum Zuylenstede waren verrast toen er woensdag ineens een Japanse geisha aan hun raam verscheen. In de gondel van de glazenwassers daalde de geisha af langs tien etages van het zorgcentrum in Utrecht Overvecht. Vanachter het glas maakte zij contact met de bewoners en voerde een dans voor hen op.
De voorstelling ‘Hoog bezoek’ waarin een Japanse geisha opduikt voor de ramen van een Nederlands zorgcentrum werd bedacht door kunstenaar Sjaak Langenberg en vormgeefster Rosé Beer tijdens hun verblijf als artist in residence in Overvecht in januari 2008.

De oproep ‘Vrijwilligers gezocht om ouderen te bezoeken’ op het prikbord van een verzorgingstehuis trok hun aandacht. Ze vonden een bijzondere ‘vrijwilliger’ in Japan, het land met de snelst vergrijzende bevolking ter wereld, waar men de eenzaamheid onder ouderen met knuffelrobots te lijf gaat.

Achter de oproep ‘Vrijwilligers gezocht om ouderen te bezoeken’ gaat een wereld schuil. Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie Utrecht constateerde in een column in Ons Utrecht in 2007: ‘In Overvecht komt veel eenzaamheid voor onder alleenstaanden en bejaarden. Minimaal 8000 Utrechters hebben amper sociale contacten.

Sjaak Langenberg en Rosé de Beer verkeren niet in de illusie dat ze met hun voorstelling ‘Hoog bezoek’ de problematiek van sociaal isolement onder ouderen kunnen oplossen. Wel hopen ze met de ‘geishaverschijning’ de bewoners een onvergetelijke ervaring te bezorgen, een bezoek waar men nog lang over na zal praten. Ter herinnering aan de gebeurtenis ontvangen de bewoners ansichtkaarten van de voorstelling.
Provincie:
Tag(s):