donderdag, 21. augustus 2008 - 20:38

Geiten gaan berm beheren

Groningen

Naast schapen zet de gemeente Groningen nu ook geiten in voor het ecologisch beheer van bermen. Vanaf vrijdag 22 augustus houden acht Nederlandse landgeiten een klein stukje berm en een deel van het bosplantsoen naast de busbaan langs het Stadspark kort. Met de geiten zet de gemeente Groningen een nieuwe stap in het ecologisch beheren en onderhouden van bermen.

De gemeente Groningen zet langs het Stadspark geiten in omdat op deze plek niet of nauwelijks met machines gemaaid kan worden. Geiten zijn minder kieskeurig dan schapen en daarom zeer geschikt om brandnetels, distels en berenklauw kort te houden. De geiten houden ook de faunapassage die hier voor kleine zoogdieren en amfibieën is aangebracht kort en dus begaanbaar.

Door hun wollige ondervacht en langharige bovenvacht kunnen landgeiten probleemloos het hele jaar buiten zijn, als er maar beschutting in de buurt is in de vorm van struiken of bomen. De geiten grazen in een met raster afgezet stuk berm en bosplantsoen. De gemeente kijkt of de geiten het hele jaar kunnen blijven. Als de komende winter blijkt dat ze niet genoeg te eten hebben worden ze voor de winterperiode elders ondergebracht.
Provincie:
Tag(s):