donderdag, 12. juni 2008 - 20:42

Geldbesparend: Energiecentrale in eigen beheer

Amsterdam

Vanaf juli 2008 introduceert Own Energy Solutions uit Ruinen milieuvriendelijke en kostenbesparende Sunmachine energie-installaties. Daarbij kan gekozen worden voor machines die geheel onafhankelijk zijn van de prijs van energie.

De in Duitsland ontwikkelde Sunmachine is een micro-energiecentrale die stroom en warmte levert voor huis en bedrijf. Hij bestaat in drie uitvoeringen, voor drie verschillende soorten brandstof. De Sunmachine Pellet werkt op houtpellets, de Sunmachine Gas op biogas (of aardgas) en de Sunmachine Solar (introductie in 2009) gebruikt de warmte van de zon.

Alle drie uitvoeringen kunnen dus CO2-neutraal opereren. Het hart van het systeem is een Stirlingmotor die de elektriciteit en warmte produceert. Het elektrische vermogen is 1,5-3 kW het thermische 4,5-10,5 kW. De superstille Sunmachine kan daarmee voorzien in de energiebehoefte van zowel particulieren als het midden- en kleinbedrijf, de horeca, de agrarische sector en de recreatiesector.

Bij een verbruik van meer dan 3.500 m3 gas per jaar levert een Sunmachine economisch voordeel. De Sunmachines zijn in eerste instantie niet bedoeld voor standaardhuizen in steden met bestaande energievoorzieningen.

Directeur Hilco de Boer: “Wij zien vooral grote kansen bij nieuwbouwprojecten, recreatieparken, agrarische bedrijven en bouwprojecten in het buitengebied�. De Sunmachine Pellet heeft een richtprijs, inclusief installatie, van € 32.500 (excl. BTW), de Sunmachine Gas kost zo’n € 26.000 (excl. BTW). “Dat lijkt fors, maar met subsidieregelingen, afschrijving (MKB) en energiekostenbesparing kan een gemiddeld bedrijf de investeringskosten binnen twee jaar terugverdienen. Besparingen kunnen, afhankelijk van het energieverbruik, oplopen tot 80% van de huidige totale energiekosten,� aldus De Boer.

Het apparaat heeft een levensduur van minimaal 80.000 uur en nauwelijks onderhoud nodig. Doordat voor houtpellets een prijsgarantie voor 5 jaar kan worden gegeven, weten gebruikers precies waar zij aan toe zijn. Voor particulieren bestaan er aantrekkelijke lease-constructies.
Categorie:
Tag(s):