woensdag, 5. maart 2008 - 22:35

Gelderse scholieren naar Rijnparlement

Vijftien jongeren uit Gelderland zijn dinsdag afgereisd naar Bonn. Daar vormen zij van 7 t/m 11 maart de Nederlandse delegatie van het Internationale Jongerenparlement voor de Rijn.Dit parlement helpt mee om de besluiten van de internationale Rijnministersconferentie op 18 oktober 2007 uit te voeren: de Rijn moet schoner, ecologischer en klimaatbestendiger worden en in 2020 moet de zalm moet tot Basel kunnen zwemmen.

De resultaten worden aan het slot van deze parlementszitting gepresenteerd aan de burgemeester van Bonn en de vertegenwoordigers van de Internationale Rijncommissie en het Europees Parlement.

Tijdens het Internationale Jongerenparlement voor de Rijn zijn ongeveer 40 jongeren bijeen uit Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland om samen plannen te maken en voorstellen te doen voor een beter waterbeheer in het Rijnstroomgebied. De jongeren worden tijdens het parlement eerst klaargestoomd tot jonge waterexperts en werken vervolgens aan een gezamenlijk project waarin ze de opgedane kennis verbinden met eigen inzichten en creativiteit.

De Rijn is één van de belangrijkste en grootste stroomgebieden van Europa die landen onderling verbindt via het water. Het Internationale Jongerenparlement voor de Rijn heeft dan ook tot doel de betrokkenheid van jongeren bij dit stroomgebied te versterken en de onderlinge solidariteit te vergroten. De jongeren nemen tijdelijk de rol op zich van een parlementariër en wateradviseur en krijgen daarmee de gelegenheid om te proeven aan de (Europese) politieke besluitvorming met alle dilemma’s en uitdagingen die daarbij horen.

Dit parlement wordt georganiseerd op initiatief van de Franse organisatie Solidarité Eau Europe die zich inzet voor een beter waterbeheer in Europa en meer betrokkenheid van de bewoners bij het waterbeheer. Vanuit Nederland wordt het Jongerenparlement voor de Rijn mede georganiseerd door Stichting Reinwater, de Provincie Gelderland en Jongerenorganisatie In-Spé.

De deelnemende jongeren zijn leerlingen van het Wilhelminacollege uit Culemborg, het Candea College uit Duiven, het Dalton College uit Zutphen, Groenewoud uit Nijmegen, Marianum uit Groenlo, het RSG-Lingecollege uit Tiel en 4 studenten Sociale Geografie en Planologie van de Radboud Universiteit uit Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):