maandag, 1. september 2008 - 13:48

Gele driehoeken op de weg

De Bilt

Veel inwoners van De Bilt zullen het al hebben opgemerkt. Er verschijnen overal gele driehoekjes op het wegdek. Deze worden aangebracht door de brandweer en dienen om met spoed rijdende brandweervoertuigen aan te wijzen waar een bluswatervoorziening te vinden is.

Bluswatervoorzieningen zijn plekken in de gemeente waar de brandweer water kan pakken om brand te blussen. Zo zijn er zogenaamde brandkranen, die zijn aangesloten op het waterleidingnet, en zogenaamde brandputten die toegang geven tot het grondwater. Het is natuurlijk van belang dat die voorzieningen voor de brandweer altijd snel vindbaar zijn. In de praktijk bleek het echter steeds vaker voor te komen dat kranen of putten gezocht moesten worden. In sommige gevallen waren de aanduidingsbordjes verdwenen, in andere gevallen waren ze overwoekerd door planten of gras. Ook staan er vaak auto’s voor of op geparkeerd. Hierdoor gaat kostbare tijd verloren met zoeken in het geval van een brand.

Om er nu voor te zorgen dat vanuit een aanrijdende brandweerauto in een oogopslag kan worden gezien waar een bluswatervoorziening aanwezig is, plakt de brandweer gele driehoekjes op het wegdek die met de punt de goede kant opwijzen. Het systeem is uitvoerig getest en werkt prima. In onze gemeente zijn ruim 1200 brandkranen en 200 brandputten. De brandweer hoopt al deze voorzieningen medio 2009 van zo’n gele driehoek te hebben voorzien.
Provincie:
Tag(s):