woensdag, 9. april 2008 - 8:43

Geluidswedstrijd moet geluids-overlast Polderbaan terugdringen

Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol schrijft een internationale wedstrijd uit om tot een ontwerp te komen voor een geluidwerende voorziening parallel aan de Polderbaan die zorgt voor een reductie van grondgeluid met minimaal 7 decibel.

De voorziening moet een innovatieve oplossing bieden voor het complexe probleem van grondgeluid van startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan in Hoofddorp-Noord. Schiphol heeft voor de geluidwerende voorziening al enkele plannen laten maken, waaronder die voor een soort piramides. Deelnemers worden via de ontwerpwedstrijd uitgedaagd om met betere ontwerpen te komen.

Ontwerpbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en privé-personen kunnen zich tot 5 juni aanmelden. Een aanmeldingsformulier en het wedstrijdreglement zijn te downloaden via de website www.schiphol.nl/ontwerpwedstrijd. Het winnende ontwerp wordt beloond met een bedrag van € 750.000. Het totale prijzengeld voor de ontwerpwedstrijd bedraagt € 1.250.000.

De ontwerpen worden beoordeeld door een jury bestaande uit de directie van Schiphol Group, mw ir H.M. Blank, directeur BVR adviseurs, dhr prof ir H.A.J. Henket, Supervisor luchthaven Schiphol, dhr ir W.M. Crouwel, Architect en dhr ir A.J.A. Uiterhoeve, Gemeente Haarlemmermeer. De bekendmaking van het winnende ontwerp vindt plaats op 23 januari 2009.

Schiphol wil in de komende jaren een gebied achter de geluidwal van 60 hectare in de Haarlemmermeer ontwikkelen waar heden, toekomst, onderzoek en ontwikkeling samenkomen. Samen met de geluidwerende voorziening moet in dit gebied een vermindering van 10 decibel van het grondgeluid worden gereduceerd.
Provincie:
Tag(s):