donderdag, 20. maart 2008 - 21:21

Gemeente Amsterdam wil dat pandjeshuizen worden aangepakt

Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil dat commerciële pandhuizen waar mensen spullen kunnen belenen bij acute geldnood worden aangepakt. De Pandhuiswet is sinds 1910 nooit aangepast. Hierdoor kunnen commerciële pandhuizen absurde rentepercentages vragen waardoor Amsterdammers verder in de financiële problemen kunnen raken.

Het college zal er bij het Kabinet op aandringen om de Pandhuiswet aan te passen. Dit liet wethouder Lodewijk Asscher vandaag weten bij de opening van de Stadsbank van Lening in Osdorp.

De opkomst van particuliere pandhuizen, in combinatie met hoge rentes die deze pandhuizen veelal aan hun klanten berekenen, vormen een steeds groter maatschappelijk probleem. De woekerrentes die in rekening worden gebracht zorgen ervoor dat mensen die al in financiële problemen verkeren in nog grotere ellende belanden. Vaak met een dure schuldsanering tot gevolg. In Amsterdam worden er jaarlijks 10.500 mensen aangemeld voor een schuldhulpverleningstraject.

De Pandhuiswet is voor commerciële pandhuizen niet van toepassing als zij uitsluitend bedragen uitkeren die meer zijn dan 25 gulden (€ 11,34). Hierdoor kunnen zij woekerrentes vragen. Het bedrag van 25 gulden is sinds 1910 niet meer aangepast. Door een zeer eenvoudige maatregel als een ruime indexering van dit bedrag wordt de wet meer in overeenstemming gebracht met de wetgever. Het college denkt aan een bedrag van € 1000 en gaat het Kabinet vragen om dit snel te regelen.

Tot het zover is, vindt wethouder Asscher het belangrijk dat Amsterdammers niet in handen van discutabele kredietverstrekkers vallen. Volgens de wethouder is het daarom goed dat de Stadsbank van Lening nu ook in Nieuw-West een plek krijgt waar mensen krediet kunnen krijgen tegen een lage rente.
Provincie:
Tag(s):