maandag, 8. december 2008 - 16:46

Gemeente Brunssum herstelt historische 'Landgraaf'

Brunssum

De gemeente Brunssum gaat starten met het herstel van restanten van de historische landweer ‘de Landgraaf’. Delen van de vele eeuwen oude verdedigingswal zijn nog zichtbaar in het Schutterspark, op de oostflank van Brunssum. De landweer behoort tot de oudste archeologische elementen van Brunssum. De werkzaamheden gaan op donderdag 11 december 2008 van start door het kappen van enkele bomen en het weghalen van onderbegroeiing langs de oude speeltuin in het Schutterspark.

Een landweer, of ter plaatse beter bekend als ‘de landgraaf of boebegraaf’, is een verdedigingswerk uit de vroege middeleeuwen. In tijden van oorlog of wanneer plunderende bendes de streek onveilig maakten kon de bevolking zich achter de landgraaf verschansen, samen met het vee.

Grote delen van de landgraaf zijn door de eeuwen heen verdwenen. Verstuiving, bebouwing en verbossing zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. In Brunssum zijn restanten van de landweer nog zichtbaar in onder meer het Schutterspark, zoals op het terrein van de speeltuin en noordelijk van het Schuttershuuske, over een lengte van circa 250 meter.
Provincie:
Tag(s):