vrijdag, 19. december 2008 - 13:41

Gemeente gaat Amerikaanse vogelkers weghalen

Oss

De gemeente Oss bestrijdt in de komende maanden de Amerikaanse vogelkers in het zuidelijke deel van Herperduin, bij de snelweg A 50. Deze exoot kan zich agressief uitbreiden, waardoor inheemse struiken verdrongen worden. Door de bestrijding wordt de exoot in toom gehouden.

De Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) werd een eeuw geleden naar Nederland gehaald. De bladeren van deze soort verteren goed. Het was de bedoeling dat de Amerikaanse vogelkers de arme bodems in onze bossen zou verbeteren. Bovendien was het in Amerika een boom die bruikbaar hout opleverde. Maar hier ontwikkelt hij zich helaas niet tot een boom en wordt hooguit een struik.

Deze struik gedijt echter goed in de halfschaduw van het bos en is inmiddels een plaag geworden. Als de soort zijn gang kan gaan, bedekt hij in het bos de hele bodem. En neemt daarbij de ruimte in van de oorspronkelijke planten, struiken en bomen. Dat leidt uiteindelijk tot een bos met veel minder plant- en diersoorten.

De gemeente Oss haalt daarom de Amerikaanse vogelkers weg. De struiken worden daarbij met wortel en al uit de grond getrokken.
De uitvoering wordt financieel mede mogelijk gemaakt door reconstructie de Maas en Meierij.
Provincie:
Tag(s):