vrijdag, 7. maart 2008 - 8:19

Gemeente heft zichzelf op

Lith

Het Brabantse plaatsje en gemeente Lith heft zichzelf op. Dit besluit heeft de gemeenteraad op 6 maart genomen. Met slechts 6700 inwoners heeft de gemeente grote moeite het hoofd boven water te houden.

Lith heeft bekendheid gekregen door het boek "Dorp aan de Rivier" van Antoon Coolen, die ook in Lith verfilmd werd. Deze film van Fons Rademakers werd in 1956 voor een Oscar genomineerd voor beste buitenlandse speelfilm. De gemeente beraadt zich nu bij welke buurgemeente het dorp zich zal aansluiten, vermoedelijk zal dit Den Bosch of Oss zijn.

De gemeente telt 6.740 inwoners en heeft een oppervlakte van 55,50 km² (waarvan 2,50 km² water).

Medio 2007 ontstond er inde gemeenteraad al enige ophef toen de partij Lithmaatschap de onafhankelijkheid van de gemeente ter discussie stelde, omdat een relatief kleine gemeente geen specialistische taken aankan. De partij pleitte voor de variant Ravenstein, deze gemeente ging in 2003 na een herindeling op in (deel)gemeente Oss, waarbij verzocht werd tot opheffing en aansluiting bij Oss.

Op donderdag 6 maart 2008 besloot de gemeenteraad van Lith om de gemeente op te heffen en het college opdracht te geven uit te zoeken bij welke gemeente Lith zich het beste kan aansluiten. Alleen de partij Algemeen Belang stemde tegen het besluit.
Provincie:
Tag(s):